UKMis näeb Wiiraltilt mõjutusi saanud Uno Roosvalti töid

Pärnu Postimees
Copy
Uno Roosvalti graafiline leht “Eeskujud X. Eduard Wiiralt”.
Uno Roosvalti graafiline leht “Eeskujud X. Eduard Wiiralt”. Foto: Repro/ uue kunsti muuseum

Eile avati Pärnus uue kunsti muuseumis siit kandist pärit kunstniku Uno Roosvalti näitus “Siin Põhjanaela all”.

“Igaüks meist teab vahvat ütlemist “nagu naelapea pihta“. Sellise täpsusklassiga on nii Soome kirjanik Väinö Linna kui meie Anton Hansen Tammsaare kirjeldanud oma rahvast.

Meie kunstnikest on jõudnud samasse meistriklassi kaasteeliste kujutamisel Eduard Wiiralt, Evald Okas, Uno Roosvalt,” rääkis näituse kuraator Mark Soosaar. “Kõik kolm eristuvad harukordse joonistamisoskuse poolest. See ei piirdu üksnes väheste joonte abil fotogeenilise sarnasuse tabamisega, vaid vaatab sügavale portreteeritava hinge.”

Uno Roosvalti juhatas kunstnikuteele Pärnu Koidula kooli kunstiõpetaja pallaslane Meeta Viks. Pärast toonase Eesti kunstiinstituudi lõpetamist astus Roosvalt oma äiapapa Evald Okase jälgedes. Okast kui meisterjoonistajat võime julgelt pidada Eesti Picassoks.

Uno Roosvalti töö “Minu ateljee III”.
Uno Roosvalti töö “Minu ateljee III”. Foto: Repro/uue kunsti muuseum

“Käesoleva näitusega tunnistab Uno Roosvalt, et tema suurimaks õpetajaks on siiski olnud Eduard Wiiralt,” seletas Soosaar. “Kuigi meeste eluteed ei ristunud, on Wiiralti looming juhatanud Roosvalti samale filosoofilisele tasemele, kus ajalooline tõde ja õigus muutuvad üldistuseks inimkonna hetkeseisust ... Ja kuidas teisiti, sest nii Roosvalt, Okas kui Wiiralt on ju meie mehed Põhjanaela alt!”

Näitus jääb avatuks 16. oktoobrini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles