Loodusvaatlus ⟩ Silma hakkab veel pääsukesi ja näppu mustikaid

Karl Adami
, loodusfotograaf
Copy
Mustikaämbri võib praegugi täis saada.
Mustikaämbri võib praegugi täis saada. Foto: Karl Adami

Sügistormid pole veel uksele koputanud, küll aga on viimase nädala-poolteise ilm olnud paras kompott. Jagunud on nii päikest, pilvi, vihmasabinat, tuult, hallahommikuid, mis kõrvitsaid näpistanud, udu, sooja ja kõledust, mis suisa kontidesse poeb. Viimasele vastu seistes võib paratamatult tekkida küsimus, miks tiirutavad rahvuslinnud endiselt taluhoovides ja põldude kohal.

Kui tavapäraselt on kodutalus arvestatav hulk suitsupääsukesi ette võtnud isegi kolmanda kurna, piirdus tänavu suvel enamik vaid ühega, üksikud paarid võtsid ette teisegi kurna. Küllap polnud juuli esimese poole vihmased ning jahedavõitu ilmad kuigi innustavad. Kindlasti võtsid rahvuslinnud mõnel pool ette ka kolmanda kurna.

Augusti keskpaigaks olid teise kurna noored suitsupääsukesed laia maailma saadetud, kuid sellest hoolimata on omajagu pääsukesi hoidnud siiani nii päeval kui ööl hoonete ligi. Eriti ilmekas on see hämaratel tundidel, kui rehe all liikudes vaatab lae alt lattidelt otsa kümneid ööbima tulnud suitsupääsukesi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles