Silvia Paluoja Elamise andmed tekitavad elevust

Silvia Paluoja
, vabakutseline ajakirjanik
Copy
Asustamata eluruumidest veidi üle poole asub linnades, maal 42 ja väikelinnades vaid seitse protsenti.
Asustamata eluruumidest veidi üle poole asub linnades, maal 42 ja väikelinnades vaid seitse protsenti. Foto: Marko Saarm

Tudengiajast mäletan õppejõudu, kes alustas loengut tõdemusega, et on olemas suur vale, väike vale ja statistika. Loengupidaja irooniline muie varjas suurel Nõukogudemaal kehtinud põhimõtet, mille järgi edusamme tööstuses, põllumajanduses, elatustasemes ja muudes valdkondades võrreldi 1913. aastaga ehk tsaaririigi ajaga. Loomulikult oli edasiminek tohutu ning partei ja valitsus kiitis ennast.

See aeg jääb eelmisesse sajandisse. Sellest, kuhu oleme elujärjega jõudnud, annab ülevaate statistikaamet 2021. aasta rahva- ja eluruumide loendusest kokkuvõtet tehes. Tulemustesse süüvides ilmneb mõndagi elevust tekitavat.

Pärnu maakonna (85 710 elanikku) kohta esile toodud maakondliku fakti järgi on siin kõige suurem neljatoaliste korterite osa. Sellise järelduse on statistikud teinud maakonna korterite suurust võrreldes. Siinkohal jään mõttelisest tabelist välja, nagu ka keskmise eluruumi pidalaga, mis e-loendustulemuste järgi on 77,1 ruutmeetrit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles