Enn Keerd: Juba see on iseenesest naljakas, kui inimesed ei käitu adekvaatselt

Anu Jürisson
, kultuuritoimetaja
Copy
Endla Küünis etendub Enn Keerdi lavastus, draama-komöödia “Üksik”. Mängivad Kati Ong, Lii Tedre, Sander Rebane.
Endla Küünis etendub Enn Keerdi lavastus, draama-komöödia “Üksik”. Mängivad Kati Ong, Lii Tedre, Sander Rebane. Foto: Priit Loog/Endla teater

Lavastaja Enn Keerd räägib jutu vahele anekdoodi sellest, kuidas skorpion palub kilpkonnal aidata tal üle jõe saada.

Kilpkonn: “Kuule, ma ei tea, sa oled ikkagi ohtlik. See on jama, aga okei, ma viin...” .

Skorpion: “Ma luban, ma ei tee mitte midagi.” Keset jõge skorpion salvab kilpkonna.

Kilpkonn: “Mida sa tegid, idioot, me ju mõlemad praegu upume? Miks sa käitusid niimoodi?”

Skorpion: “Anna andeks, mu loomus on selline.”

Keerdi Endla Küüni uuslavastuses “Üksik” ei ole skorpionit ega kilpkonna, aga on vesi ja üksik saar ja kaks naist (Lii Tedre ja Kati Ong), kes saarele lähevad ega saa sealt enam ära, sest tehnika veab alt, mistõttu nad saavad loota vaid iseendale ja teineteisele.

Saarelt käib läbi ka üks väga noor mees (Sander Rebane), kes põgeneb klammerduva emaarmastuse eest. Ootamatult tuleb tal valida, kas päästa kiiresti naised või oma elu. Žanrimääratlus on draama-komöödia.

Eks ole inimloomalgi oma loomusest lahti saada pööraselt raske. Enda eest ei pääse, kriisisituatsioonis ilmneb see veel teravamalt. Kahe inimese konflikt on omamoodi kogu inimkonna kõverpeegel.

“Kui kaks inimest satuvad olukorda, kus nende kas nüüd ellujäämine otseselt, aga vähemalt nende füüsiline heaolu või selle situatsiooni üleelamine suuresti sõltub sellest, kuivõrd suudetakse koostööd teha, eeldame ju, et see koostöö tuleb,” mõtiskleb Keerd.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles