Uue kunsti muuseum näitab pidupäeva puhul kunstikogu: Pablo Picasso kõrvuti Evald Okasega

Anu Jürisson
, kultuuritoimetaja
Copy

Pärnu uue kunsti muuseum pani oma 30 aasta pikkuse tegevuse tähistamiseks oktoobri keskpaigani üles aruandenäituse “Elamise kunst ehk Kunst ellu jääda”, mis kujutab endast valikut niisama pika aja kestel kasvanud kunstikogust. Esindatud on taiesed alates Ladina- ja Põhja-Ameerikast Euroopa araabia maailmani välja.

Ehkki aastapäeva tähistab muuseum pidulikult oma praeguses, Iseseisvuse väljaku äärses kodus kontserdiga 1. oktoobril, kostitati näitusekülastajaid juba seekord 3 ja 0 kujulise kringliga. Mark Soosaar meenutas üheks muuseumi sümbolitest kujunenud, Jüri Arraku maalitud kõnepuldist, kuidas kunstikogu  1996. aastal juhuse läbi seemne sai: pärast näitust tekkis küsimus, mis puertoricolase Martín García Rivera suuremõõtmelistest puulõigetest edasi saab. Rivera helistas talle oma kodumaalt ja küsis: “Aga kas teil kollektsioon on?”

“Jäin hetkeks vait, et mida ma ütlen talle selle peale,” meenutas Soosaar, kes otsustas järgida soovitust “ära kunagi ütle “ei””. Sealtpeale oli lubadus antud ja muuseum hakkas teadlikult kogu kasvatama.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles