Emakakaelavähi testi saab teha kodus

Copy
Eestis haigestub emakakaelavähki 3,5 korda rohkem ja selle tagajärjel sureb viis korda enam naisi kui Soomes.
Eestis haigestub emakakaelavähki 3,5 korda rohkem ja selle tagajärjel sureb viis korda enam naisi kui Soomes. Foto: Toomas Huik/Postimees

Emakakaelavähi sõeluuringule kutsutud naised saavad nüüd valida, kas teha haiguse määramiseks tavaline test terviseasutuses või tellida endale kodus testimise komplekt.

Sel aastal on emakakaelavähi sõeluuringule kutsutud naised, kes sündinud aastail 1957, 1962, 1967, 1972, 1977, 1982, 1987, 1992. Kõik sihtrühma kuuluvad soovijad saavad aasta lõpuni tellida testikomplekti internetipõhisest tellimiskeskkonnast hpv.synlab.ee ja saata proovi tasuta laborisse analüüsida.

“Kodustestimise pakkumine võib aidata ületada psühholoogilisi, füüsilisi ja logistilisi barjääre, mis võivad takistada naistel kliinikus sõeluuringus osalemast või ei võimalda neil regulaarset kontrollis käia,” rääkis tervise arengu instituudi epidemioloogia ja biostatistika osakonna vanemteadur Piret Veerus. 

Teaduri jutu järgi on uuringutes kirjeldatud eri põhjusi, miks naistel kontrollis käimata jääb. Näiteks hirm ja ärevus diagnoosi või protseduuri ees, piinlikkus, ajapuudus. Eestis on emakakaelavähi sõeluuringu hõlmatus jäänud valdavalt alla 50 protsendi.

Veerus avaldas veel, et instituut uuris Eestis aastatel 2020 ja 2021 kodus testi tegemist ja tulemused osutavad, et end HPV ehk papilloomiviiruse suhtes kodus testida pole raske, ja naised võtsid selle võimaluse hästi vastu. Instituut kinnitab, et kodune test on niisama usaldusväärne kui kliinikus võetu.

“Uuringu tulemust on võimalik vaadata patsiendiportaalist ja kõik naised saavad samuti personaalse teavituse uuringu vastuse kohta. Naistel, kelle koduse testi proovist leitakse kõrge riski HPV-tüved, tuleb minna sõeluuringut pakkuvatesse tervishoiuasutustesse. Kõik lisauuringud on tasuta, ka ravikindlustuseta naistele,” selgitas Veerus.

Eestis haigestub igal aastal emakakaelavähki umbes 150 naist ja selle tõttu sureb umbes 60 naist aastas. Vähieelsete muutuste varane avastamine ja õigeaegne ravi aitavad ära hoida vähi tekke. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles