Ingo Normet - elu lõpuni teatriinimene

Anu Jürisson
, kultuuritoimetaja
Copy

Pärnu Endla teatri kunagisest peanäitejuhist ja lavastajast Ingo Normetist (8.06.1946–8.09.2022) võib lugusid rääkima jäädagi.

Enamasti toovad tema kunagised õpilased ja kolleegid, kellest suur osa praegugi teatris tegevad, esile tema suurt lugemust ja avarat silmaringi, mida ta kaasteelistega jagas, segades Venemaa teatrikooli kogemust kõige uuega, mida avanenud maailm sel ajal kamaluga pakkus. Aga tunnustavad teda ka kui loomingulist ja otsingulist lavastajat, kes peanäitejuhina koondas enda ümber väga tugeva loomingulise meeskonna.

Normet oli muu hulgas Endla teatrile nime ennistamise algataja, mis lavastaja Enn Keerdi mäletamist mööda tuli raskete heitlustega, tehti isegi tänavaküsitlusi. Pärnust ära pealinna teatritudengeid õpetama ja teleteatrit vedama läks siia tohutu energialaengu andnud Normet 1990ndate algul kolleegidele üsna ootamatult, mööndes, et väsis ära ja vajab ellu muutust.

“Ingo püüdis sisse tuua ühiskonnakriitilisemaid lavastusi, aga need tihtipeale ei läinud läbi, sest sovetismi valvekoerad-tsensorid olid väga agarad ja tähelepanelikud. Majakovski “Sauna” olime juba mitu korda mänginud, ja siis kellegi terav silm ikkagi taipas. Kui palju närve pidi ta juhina kulutama sellise absoluutse totrusega võitlemise peale!” meenutab Keerd Normeti peanäitejuhi-aastaid 1982–1991.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles