Rahvusvaheline muusikapäev viib pärnakad ratastel helirännakuile

Anu Jürisson
, kultuuritoimetaja
Copy
Just ratastel giidituuriga “Muusikalinn Pärnu” saavad Lastepargis sel puhul giidiks oleva Elo Keskülaga alguse rahvusvahelise muusikapäeva sündmused Pärnus.
Just ratastel giidituuriga “Muusikalinn Pärnu” saavad Lastepargis sel puhul giidiks oleva Elo Keskülaga alguse rahvusvahelise muusikapäeva sündmused Pärnus. Foto: Erakogu

Rahvusvahelisel muusikapäeval kõlavad Pärnumaal instrumendid ja helisevad lauluhääled.

Laupäeval, 1. oktoobril tähistatakse rahvusvahelist muusikapäeva, millele 1975. aastal pani aluse maailmakuulus viiuldaja ja rahvusvahelise muusikanõukogu tollane president lord Yehudi Menuhin. Päeva eesmärk on juhtida tähelepanu muusikale, tõsta esile muusikuid ja panna märkama mitmekesist helimaailma meie ümber.

Meie riigis on Eesti muusikanõukogu eestvedamisel muusikapäeva tähistatud juba 20 aastat, neist viimasel üheksal suurejoonelise kontsertide programmiga, mille raames kõlab ühel päeval elav muusika kõikjal Eestis. Andekate interpreetide ja hakkajate korraldajatega koostöös viivad eri muusikasündmused osalejad helirännakutele kultuurimajades, kontserdisaalides, kirikutes, aga ka avalikus ruumis. Kõlavad instrumendid, helisevad lauluhääled, põriseb filmiprojektor ja mööda muusikarada vuhiseb jalgratas. Just ratastel giidituuriga “Muusikalinn Pärnu” saavad Lastepargis sel puhul giidiks oleva Elo Keskülaga alguse rahvusvahelise muusikapäeva sündmused Pärnus.

Päeva mahuvad veel Pärnu kammerkoori ja käsikellastuudio, vanamuusikaansambli Kalabande ja Pärnu muusikakooli kontsert Mohri aidas, Sigrid Kuulmanni (viiul) ja Piret Väinmaa (klaver) musitseerimine Eliisabeti kirikus ja Pärnu linnaorkestri 29. hooaja avakontsert viiulisolist Triin Ruubeliga siinses kontserdimajas.

Muusikapäeva koordinaator Kaisa Lõhmus lisas, et 25. septembrini on muusikaga tegelejail võimalik veel selle päevaga liituda ja anda omagi panus. Muusikapäeva lahutamatu osa on rahvusvahelise muusikapäeva galaõhtu, mis toimub äsja avatud Viimsi Artiumis. Galal tunnustavad Eesti muusikanõukogu ja Eesti kultuurkapitali helikunsti sihtkapital valdkonna säravamaid tegijaid.

“Märka muusikat enda ümber, olgu see helisev meloodia, sahisevad sügislehed jalge all või vaikust katkestavad vihmapiisad,” jagas Lõhmus lehelugejaile muusikapäeva sõnumit.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles