Pärnu kunstnik tähistab 100 aasta juubelit rahvusvahelise tuuriga

Anu Jürisson
, kultuuritoimetaja
Copy
Lilled on Johanna Grauverki üks lemmikmaalimisobjekte. Kui püüdsime eaka daami 2013. aastal pildile tema 90 aasta sünnipäeva puhul avatud näitusel Pärnu Raeküla Vanakooli keskuses, naljatas ta, et sama saatus võib tabada neidki õisi.
Lilled on Johanna Grauverki üks lemmikmaalimisobjekte. Kui püüdsime eaka daami 2013. aastal pildile tema 90 aasta sünnipäeva puhul avatud näitusel Pärnu Raeküla Vanakooli keskuses, naljatas ta, et sama saatus võib tabada neidki õisi. Foto: Urmas Luik

Pärnu kunstniku Johanna Grauverki 100. sünnipäeva tähistatakse rahvusvahelise näitusesarjaga.

Möödunud nädalalõpul avati Leedu väikelinna Vievise kultuurimajas Pärnu juurtega kunstniku, aga ka luule- ja kirjutamishuvilise Johanna Grauverki loodusmaalide näitus “Kaunid paigad Pärnus ja Pärnumaal”. Nii kõnealuse väljapaneku kui sellele järgnevate rahvusvaheliste näitustega tähistatakse loovisiku 100. sünnipäeva, milleni on jäänud pool aastat. 

Näitust aitasid korraldada Pärnu kogukonnakeskus Raeküla Vanakooli keskus ja heategevusorganisatsiooni Y’s Men International klubid Baltikumis ja Skandinaavias.

Johanna Grauverki maalid tutvustavad armastatud kodulinna Pärnut esimesena Vievise kultuurimajas Leedus, seejärel rändavad need veel mitmesse riiki.
Johanna Grauverki maalid tutvustavad armastatud kodulinna Pärnut esimesena Vievise kultuurimajas Leedus, seejärel rändavad need veel mitmesse riiki. Foto: Regyta Eriste

Raeküla Vanakooli keskust ja Raeküla seltsi juhtiv Piia Karro-Selg lausus, et kavas on vähemalt viis näitust Balti riikides ja Skandinaavias, peale Leedu veel kaks näitust Lätis Livanis ja Cesises, seejärel Soome pealinnas ja lõpuks Taani väikelinnas Randersis. Tagasi Eestisse peaksid Grauverki tööd jõudma 2024. aasta esimeses pooles, kuid Y’s Men International Euroopa piirkonna klubide koostöö tulemusel võib lisanduda näitusi mujalgi.

Johanna Grauverk on vabakutseline loovisik, kelle looming hõlmab üle 300 eri tehnikas kunstiteose ja palju luulet. Mitme helilooja abiga on tema värsse ka viisistatud.

Omal käel on Grauverk välja andnud neli trükist, millest viimase – “Minu värvilisest maailmast – Looja loomingu lättel IV” – andis 2019. aastal välja Raeküla Vanakooli keskus. Karro-Selg märkis, et trükise materjal oli autoril valminud juba üle viie aasta enne küljendamist ja trükkimist. Toona oli peamine probleem, et autor soovis oma käsikirja stiili 100 protsenti säilitada. Nii tuligi Vanakooli keskuse pere vastu ja koostöös lähedastega andis trükise välja võimalikult autentselt.

Raamimist vajavaid maale on veel hinnanguliselt sadakond, millest saab koostada omanäolisi näitusesarju.
Raamimist vajavaid maale on veel hinnanguliselt sadakond, millest saab koostada omanäolisi näitusesarju. Foto: Regyta Eriste

Johanna Grauverk astus Raeküla seltsi liikmeks ametlikult 2014. aastal, kuigi osales Vanakooli keskuse töös juba varemgi.

“Ta on tulihingeline Raeküla linnaosa patrioot, armastab väga Pärnut ja Pärnumaad, siinset loodust ja inimesi. Viimased paar aastat koroonapandeemiat ei möödunud eakale loomeinimesele lihtsalt. Nii viis haigus ta 2020. aasta kevadel haiglasse, sealt juba hooldushaiglasse ja nüüd juba üle poolteise aasta on Johanna veetnud omi päevi Tammiste hooldekodus,” rääkis Karro-Selg.

Johanna Grauverk peab oma maale pildistamisel olulisemaks kui iseennast.
Johanna Grauverk peab oma maale pildistamisel olulisemaks kui iseennast. Foto: Urmas Luik

Kunstnik on süvakristlane, astudes veel paar kuud tagasi rahvusvahelise heategevusorganisatsiooni Y’s Men International liikmeks. See ühendus järgib ja levitab kristlikele väärtustele rajanevaid elupõhimõtteid. Just nimetatud organisatsiooni Baltikumi ja Skandinaavia klubidega on kavas korraldada Johanna Grauverki loomingut kokkuvõttev rahvusvaheline näitusesari, mis koosneb 30st Pärnu linna ja maakonna looduskauneid kohti tutvustavast maalist.

Pärnu linnavalitsus otsustas toetada Grauverki rahvusvaheliste näituste sarja 1000 euroga, mis aitab läbida maalidel uuenduskuuri. Nimelt on ajas kannatada saanud maalide raamid ja osal taiestest puuduvad need hoopis. Raamimist vajavaid maale on veel hinnanguliselt sadakond, millest saab koostada omanäolisi näitusesarju, nagu näiteks “Johanna ja lilled”, “Johanna joonistas inimesi”. Nii loodab Vanakooli keskus kui rahvusvahelise näituse initisiaator koostöös organisatsioonide ja eraisikutest panustajatega jõuda nendest töödest ette valmistada juba järgmised väljapanekud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles