Politsei tabas reidil seitse joobes sohvrit, tähelepanelik liikleja veel ühe

Merle Rallmann
, veebilehe toimetaja
Copy
Puhuma pandi üle 1200 juhi. 
Puhuma pandi üle 1200 juhi. Foto: Mailiis Ollino

Eile kontrollis politsei Pärnumaal korraldatud puhumisreididel autojuhtide kainust kolmes omavalitsuses.

Roolikeerajaid kontrolliti nii Paide maanteel Pärnu ja Paikuse vahel ja Tori vallas Tallinna–Pärnu–Ikla maanteel Nurme tankla kandis kui Põhja-Pärnumaal Vändra kandis. Sõidukijuhtidele tehti nii lauspuhumist kui pistelist kontrolli. Ühtekokku testiti 1239 autojuhti.

“Tuvastasime, et pärast alkoholi tarvitamist oli rooli istunud seitse sõidukijuhti, kelle suhtes alustasime väärteomenetlust. Peale selle tabasime roolist ühe jääknähtudega sohvri,” selgitas Pärnu patrullitalituse grupijuht Rein Jõgeva.

Seitse alkoholi tarvitanud juhti on politseiametniku hinnangul väga palju. “Eriti kui arvestada, et kontrollisime sõidukijuhtide kainust lühikese ajal jooksul ja vaid kolmes kohas,” täpsustas ta. Iga roolikeeraja, kes ebakaines olekus sõitma läheb, kujutab endast suurt ohtu nii iseendale kui kaasliiklejaile. “Seega ei ole liiast üle korrata, et alkoholi tarvitanuna ei tohi ükskõik millist sõidukit juhtida,” rõhutas Jõgeva.

Reidi käigus tabati ka üks tehnonõuetele mittevastav sõiduk ja fikseeriti neli muud rikkumist. “Näiteks tuvastasime, et ühel puhumiskontrolliks kinni peetud veoautodest oli teekasutustasu maksmata, samuti oli üks autojuht roolis ametis kõrvalise tegevuse – filmimisega,” loetles Jõgeva.

Politsei kontrollib autojuhtide kainust nii reididel kui igapäevase liiklusjärelevalve käigus, et purjuspäi rooli istunud inimesed sealt kõrvaldada enne õnnetuste juhtumist. Selles töös saavad abiks olla reakodanikudki, andes oma kahtlusest teada numbril 112.

Just seeläbi tabati laupäeval veidi pärast keskööd Via Baltical sõidukiroolist purjus sohver. Helistaja andis häirekeskusele teada Talinna–Pärnu–Ikla maanteel Pärnus Liivi teel liikuvast kahtlase sõidustiiliga Fordist. Kõnele reageerinud patrull leidis kirjeldusele vastava auto, peatas selle ja mõõtis autot juhtinud 33aastasel mehel joobe. Mees, kes oli autos üksi, kõrvaldati roolist ja tema suhtes algatati kriminaalmenetlus.

Kriminaalmenetlust alustatakse juhul, kui juhi vere alkoholisisaldus ühes grammis veres on 1,5 milligrammi (mg/g) või ühes liitris väljahingatavas õhus on alkoholisisaldus 0,75 milligrammi või rohkem (mg/l).

Kui sõidukijuht on tarvitanud alkoholi üle liiklusseaduses lubatud piirmäära ehk vahemikus 0,2–1,49 promilli, võib teda karistada kuni 1200eurose trahvi, kuni 30päevase aresti või juhtimisõiguse äravõtmisega kuni üheks aastaks.

Kui juht on narkojoobes või üle 1,5promillises alkoholijoobes, saab kohus teda karistada kas 30–500päevamäärase rahatrahvi või kuni kolmeaastase vangistusega. Lisakaristusena võib kohus võtta juhtimisõiguse kuni kolmeks aastaks. Samuti saab konfiskeerida sõiduki kui kuriteo toimepanemise vahendi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles