Uue kunsti muuseumi 30 aastat täis kunsti ja võitlust eksistentsi eest

Copy
Pidulik sünnipäeva vastuvõtt koos näitusetuuri ja kontserdiga peeti endises pangahoones, kus UKM on pesitsenud viimased kaks aastat. Pildil Mark Soosaar Jüri Arraku maalitud kõnepuldis.
Pidulik sünnipäeva vastuvõtt koos näitusetuuri ja kontserdiga peeti endises pangahoones, kus UKM on pesitsenud viimased kaks aastat. Pildil Mark Soosaar Jüri Arraku maalitud kõnepuldis. Foto: Jüri Looring

Oktoobri esimesel päeval aastal 1992 andis Pärnu linnavalitsus endise viiekorruselise parteimaja Esplanaadi 10 vast moodustatud AS Chaplinile 15 aastaks tasuta kasutada, et luua sinna multifunktsionaalne kultuurikeskus.

AS Chaplini asutajateks olid Pärnu muuseumi direktor Omar Volmer, Pärnu muusikakooli direktor Silvia Baradinskas, Pärnu linnaorkestri dirigent Ilmar Tõnisson, Pärnu Sütevaka humanitaargümnaasiumi direktor Neeme Ellermaa ja Pärnu filmifestivali pealik Mark Soosaar.

Chaplini nimi valiti seetõttu, et Charlie oli mees nagu orkester, oma filmide stsenarist, lavastaja, peaosaline, helilooja,  produtsent.

30 aastat hiljem on Chaplini nime asemel juba ammu uue kunsti muuseum (UKM) ning teine on asukohtki. Oma aastapäeva 1. oktoobril tähistas muuseum pühenduse sõnumit kandnud kontserdiga, mille kava olid ühiselt kokku pannud sõja eest Pärnusse elama sattunud ukrainlanna Inna Lisniak, pärnakas Leonora Palu ja Soomes elav, kuid siinsetki muusikaelu aktiivselt vedav Allar Kaasik.

UKMi näitusetegevuse ja Mark Soosaarega on kaasas käinud grandioossed ideed, nagu Veneetsia kunstibiennaali kombel Läänemere-äärsete riikide ühendamine mereäärses Pärnus (Läänemere kunstisadam). Aga ka õndsate kunstiloomingu ausse tõstmine, Ukraina ja Valgevene revolutsiooni toetamine või koduse kuurortlinna parkide päästmine kinnisvaraarendajate käest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles