Saada vihje

Kuidas küpsetada keskaegset leiba? Torniloengud valgustavad keskaegse pärnaka elu

Copy
Punane torn tutvustab keskaegset Pärnut nii loengute kui teatrietendustega. Pildil Katrin Suu pardiprouade suveresidentsis.
Punane torn tutvustab keskaegset Pärnut nii loengute kui teatrietendustega. Pildil Katrin Suu pardiprouade suveresidentsis. Foto: Pärnu muuseum

Tallinna ülikooli vanemteadur Inna Jürjo, kes on oma doktoritöösuuruse uurimuse pannud kirja raamatusse "Liivimaa väikelinn Uus-Pärnu 16. sajandi esimesel poolel", ja teised ajaloolased on imetillukeses Punases tornis põnevaid jutte pärnakate keskaegsest elust ja tegevusest vestnud eelmistel hooaegadelgi, jätkates sellega nüüd taas sügisest kevadeni.

Torniloengute sari tutvustab 16. sajandi Uus-Pärnu linna elukorraldust ja keskaja linnaelule iseloomulikke aspekte. Näiteks eelmisel hooajal rääkis teadur, kui erinev tänapäevaga võrreldes oli naise elu ja suhtumine naisesse keskajal, algaval hooajal tuleb jutuks, mida söödi, kuidas rõivastuti ja meelt lahutati. Esimeses loengus võtab Jürjo tutvustada keskaegseid (käsitöö)ameteid, mida 16. sajandil Uus-Pärnus peeti.

Pagariamet oli kõikvõimalike seppade kõrval kindlasti üks levinumaid, mistap Punase torni juhataja Katrin Suu otsustas keskaegse leivateo ise järele proovida.

Tagasi üles