Vaimse tervise kuu ⟩ Näitus, mis aitab ellu jääda

Anu Jürisson
, kultuuritoimetaja
Copy
Nooruse maja direktor Uudo Laane kutsub näituse "Kuidas kunst saab aidata? Eriliste inimeste maalid ja lood" autorite lugusid ise lugema.
Nooruse maja direktor Uudo Laane kutsub näituse "Kuidas kunst saab aidata? Eriliste inimeste maalid ja lood" autorite lugusid ise lugema. Foto: Urmas Luik

Pärnu Nooruse majas 26. novembrini avatud väljapanek “Kuidas kunst saab aidata? Eriliste inimeste maalid ja lood” pole vaid näitus, vaid sotsiaalne projekt. Ühegi autori nime ei leia, küll aga nende lood. Publiku ette tuuakse vaimsed probleemid (depressioonist skisofreeniani), mis suuremal või vähemal määral puudutavad meid kõiki.

Vaimse tervise sündmuste sari, millest Pärnu näitus on vaid üks osa, sai tõuke ajakirjanik Anna Teele Orava jaanuarikuisest artiklist “Enesetapp on Eesti noorte number üks surmapõhjus”.

Kui Tallinna filharmoonia peaprodutsendi ja Eesti Kontserdi produtsendina töötanud Heili Vaus-Tamm sattus lugema seda õõvastava pealkirjaga lugu, sai juba varem idanenud mõte kindla vormi. Leides, et oleks silmakirjalik ja pealiskaudne teha tavalisi kontserte, kui sõna otseses mõttes eluküsimus on juhtida inimeste tähelepanu vaimse tervise muredele. “See andis mulle kindla teadmise, et jah, sellega tuleb tegelda just praegu. Koondame teadlaste ja esinejate jõud, et aidata neid, keda veel saab aidata.”

Maalid on näitusele jõudnud otse autoritelt ja Pärnus tegutseva psühholoogi Indrek Linnuste abiga (MTÜ Amanita), kes aastaid kogunud eriliste inimeste kunsti.

Vaus-Tamme kontserdi- ja sündmuste sarjad on alati miskitpidi olnud seotud eluga, olgu tegu teatri, tantsu, tehnoloogia või Vaba Laval etendunud populaarse sarjaga “Mängud alateadvusega” psühholoogia ja muusika ühendusest.

“Mulle on oluline näidata, et ka muusika on osa meie elust ega ole asi iseeneses, mis asub eraldatu ja üksildase, puhta ja kaunina kusagil elevandiluutornis. Ei, muusika on niisama must, õnnetu ja hädine kui meie enda elu. Saame kasutada muusikat ja laiemalt  kunsti selleks, et mõista elu. Ja võib-olla anda selliseid sõnumeid, mis kunsti kaudu võimenduvad,” selgitab Vaus-Tamm.

Nooruse maja vaimse tervise kuu näituse tööde autorid on valinud oma elus ette tulnud raske olukorraga toimetulekuks kunstiga tegelemise: mis tahes looming pruugib sul aidata mustast august välja.

“Üks vapustav infokild, mis minuni jõudis Tallinn Music Weeki vahendusel, oli see, et sõjaolukorras jääb rohkem ellu inimesi, kes tegelevad mingi kunstiga. Mina veel mõtlesin, kuidas see üldse võimalik on? Pommid lendavad, mürsud langevad ja siis sa kuskil joonistad või laulad,” arutles Vaus-Tamm. “Aga ilmselt selle tõttu, et inimesel on võimalik põgeneda sellest õudusest, sellest õõvastavast reaalsusest, muutubki ta tugevamaks ja jääb isegi sõjas ellu. Loeb see, et suudad kanaliseerida oma energia kuskile mujale kui ainult sellesse tänapäeva ...”

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles