Sindi gümnaasiumi juht: Üks on kindel, Eestis edu saavutamiseks peab koolis rääkima eesti keeles (1)

Annika Auväärt
Copy
Kooli jõudis Karel Alliku “Noored kooli” programmi kaudu. 
Kooli jõudis Karel Alliku “Noored kooli” programmi kaudu. Foto: Urmas Luik

Pärast kaht aastat Sindi gümnaasiumi juhina kiirgab Karel Alliku endiselt tegutsemistahet. Sellest hoolimata, et rinda on tulnud pista suurte katsumustega: vene õpilaste toetamine eestikeelsel õppel ja võitlus gümnaasiumiosa püsima jäämise nimel. 

Karjääripöörde teinud ja “Noored kooli” programmist haridusse jõudnud Allikut kannustab küsimus, mida lapsed tahavad. Ta peab oluliseks kuulata ja aidata lapsi unistuste täideviimisel. Olgu selleks kas või huvi korea keele vastu, mida Sindi gümnaasiumis nüüd õpilaste soovil ja direktori organiseerimisel õppida saab.

Kui Sindi gümnaasiumi juhtimise 2020. aastal üle võtsite, olid õhus üpris tõsised mured: venekeelse õppe ja gümnaasiumiosa kaotamine. Kuidas nendega toime tulite? 

Venekeelset õpet meie koolis nüüdseks enam ei ole jah. Mina tulin siia täiesti puhta lehena. Mul ei olnud varem koolijuhtimise kogemust. Ei olnud mingit võrdlust.

Mis puudutab gümnaasiumiosa, oli see proovikivi. Sel ajal avaldas soovi 10. klassi astuda 17 õpilast. Meie koolis käis 40 protsenti Sindi linna gümnaasiumiealistest õpilastest, ülejäänud mujal.

Minu ülesanne oli uue gümnaasiumistrateegia kirjapanek. Ja sealt edasi oleme õpilaste arvu järjest suurendanud. Järgmisel aastal tuli juba 38 avaldust, nüüd oli kokku pea 70 soovijat.

Plaanisin küsida, mida peate siiani enda töövõiduks. Kas see ongi see?

Kindlasti laste arvu suurendamine gümnaasiumis. Andsin ohjad õpilastele ja tundub, et see toimib. Õpilane peab kolme aasta jooksul valima 20 kuni 24 valikainet. Varem läbiti kursusi, mida meie ette andsime. Nüüd anname vastutuse õpilastele. Meie ei tea, mida nemad tahavad. Võime arvata, et teame. Laste sees on kõik vastused olemas, need tuleb lihtsalt üles leida.

Näiteks pakume meie esimese gümnaasiumina Eestis korea keele ja kultuuri kursust. Õpilastelt tuli soov ja siis me organiseerisime selle. Grupp on täis. See ongi üks minu rollidest.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles