Hoiatus ⟩ Tugev tuul kogub tuure, saarte poole liigub harvaesinev ilmastikunähtus (1)

Merle Rallmann
, veebilehe toimetaja
Copy
Ees ootab koerailm.
Ees ootab koerailm. Foto: ANTS LIIGUS/PRNPM/EMF

Riigi ilmateenistus andis kogu riigis välja esimese taseme ilmahoiatuse, mis tähendab, et ilm võib teatud olukordades olla ohtlik.

Eeloleval ööl tugevneb lääne poolt alates edelatuul puhanguti 17 meetrini sekundis.

Saartel ja rannikul puhub tuul 14, puhanguti 22 meetrit sekundis.

Liivi lahe põhjaosas ja Väinameres tugevneb edela-, läänetuul 14, iiliti 20 meetrini sekundis. Soome lahel ja Läänemere põhjaosas ennustatakse tuule kiiruseks 25 meetrit.

Kell 20.40 on pagiliin üle Gotlandi saare jõudnud ja liigub Eesti suunas.
Kell 20.40 on pagiliin üle Gotlandi saare jõudnud ja liigub Eesti suunas. Foto: Blitzortung.org Kuvatõmmis

Sünoptik Kairo Kiitsak teatas sotsiaalmeedias, et Läänemerelt liigub üle Gotlandi Eesti suunas pagiliin ehk kitsaste ägedate äikesepilvede rida, millega juba tunni-paari jooksul kaasneb äike ning tugevad tuuleiilid ja vihmavalingud. "Kui see vöönd hakkab saartele jõudma, paisub tuul äkitselt väga tugevaks," hoiatas Keskkonnaagentuuri sünoptik. "Pagiliine iseloomustab tavaliselt äkilisus ja suur liikumiskiirus," täpsustas tay

Taanis Aalborgi piirkonnas mõõdeti Kiitsaku teatel täna päeval äikeseliini all tuuleiili kiiruseks 31 meetrit sekundis. "Niisuguseid lühiajalisi võimsaid puhanguid joonistavad mõned mudelid ka täna hilisõhtuks Läänemerele ja eelolevaks ööks Soome lahele. Aalborgi mõõtmistulemus on märk sellest, et mudelil on tõsi taga. Öö saab huvitav tulema," lisas Kiitsak.

Äikesepilvede liikumist reaalajas näeb siit.

Esimene taseme hoiatus anti kõikidele maakondadele.
Esimene taseme hoiatus anti kõikidele maakondadele. Foto: Riigi Ilmateenistus

Edelatuul kergitab sageli Pärnu lahe veetaset. Kella 18 paiku on veetase 49 sentimeetrit üle keskmise. Prognoosi kohaselt kerkib veetase Pärnus eeloleval ööl kella kolme ajal 87 sentimeetrit üle keskmise. Kriitiline piir, kui vesi linnatänavatele valgub, on 180 sentimeetrit üle keskmise. 

Merevee taset saab jälgida mereüsteemide instituudi kodulehelt.

Homme hommikuks pöördub tuul läände.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles