Haritlased viskuvad Rail Balticu rööbastele (6)

Silvia Paluoja
, vabakutseline ajakirjanik
Copy
Rail Balticu Pärnu reisiterminal Vesijooksik.
Rail Balticu Pärnu reisiterminal Vesijooksik. Foto: Rail Baltic Estonia OÜ

Haritlastes on taas avalikku jõudu viskuda ulmelise Rail Balticu (RB) rööbastele, mille rajamise stoppamist tunnistavad isegi need, kes lubasid aastal 2026 kihutada Tallinnast paari tunniga Riiga ooperiteatrisse. Praeguse olukorra kirjeldusega tuleb kiirreisijal Pärnus vagunist välja astuda, sest see on Baltikumi pealinna asemel esialgne sihtjaam. Kas neile vaatab siis siin vastu hiigelmõõtmetes rahvusvaheline reisijate terminal Vesijooksik, on iseküsimus.

Mullu oktoobris tõdes riigikontroll, et RB põhiprojekti venimine nihutab kogu ettevõtmise tähtaega, tegevuste eelarved on märkimisväärselt muutunud ja maade omandamisega ollakse graafikust maas. Tallinnast Iklani jääb joonobjekti alla 1046 katastriüksust, millest 767 on era- ja 76 kohalike omavalitsuste omandis. Rööbasühenduse tarvis peab riik need endale rääkima.

Aga RB kihutab juhtvedurite eufooria saatel edasi. Neid ei ole kainestanud teadlaste, kultuuri- ja ühiskonnategelaste avalikud kirjad riigikogule ja valitsusele ettepanekuga muuta projekti kurssi ja suunata energia olemasolevate raudteede rekonstrueerimisele. "Haritlased in corpore said kumiseva vaikusega vastu pead," nentis bioloog Juhan Javoiš artiklis "Terve talupojamõistus mädaneb rööbastel prostituudiks".

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles