nädalast jäi kõlama ⟩ Graniiti raiutud suurmees

Raido Keskküla
, arvamustoimetaja
Copy
Tallinnas Estonia teatri tagusel ajaloolisel Uuel turul avati mälestusmärk Eesti Vabariigi väljakuulutajale, esimesele valitsusjuhile ja esimesele presidendile Konstantin Pätsile.
Tallinnas Estonia teatri tagusel ajaloolisel Uuel turul avati mälestusmärk Eesti Vabariigi väljakuulutajale, esimesele valitsusjuhile ja esimesele presidendile Konstantin Pätsile. Foto: Andres G. Adamson

Eile Tallinnas Estonia teatri tagusel ajaloolisel Uuel turul pidulikult avatud, president Konstantin Pätsile pühendatud mälestusmärgi tähtsust on raske alahinnata. Pärnumaalt pärit riigimehele, Eesti Vabariigi väljakuulutajale, esimesele valitsusjuhile ja esimesele presidendile polnud pealinnas tänini rajatud ühtegi väärilist mälestuskohta.

Kujur Vergo Verniku ja arhitekt Toivo Tammiku loodud ja hiiglaslikku pead kujutava mälestusmärgi üle võib vaielda. See võib meeldida või ei, kuid teenekas riigijuht on jõudnud aukohale, mida ta igati väärib. Igal juhul on äsja püstitatud graniitsammas väljapaistev ja mõjukas.

Eesti esimesese presidendi tegemistele ja tema kohale ajaloos on antud tänapäeva Eestis väga vastuolulisi hinnanguid. Leidub nii neid, kes tema teeneid Eesti riigi ees kõrgelt hindavad, kui neidki, kes seadnud kahtluse alla, kas sobib püstatada kuju mehele, kes korraldas 1934. aastal riigipöörde, asendades demokraatliku riigikorra vaikiva ajastuga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles