Video Anu Lamp sajandi suurimast kirjandusmüsteeriumist

Copy
Kirjanduslikul kohtumisel Koidula muuseumis oli külas Anu Lamp.
Kirjanduslikul kohtumisel Koidula muuseumis oli külas Anu Lamp. Foto: Urmas Luik

Eesti teatri- ja muusikaakadeemia õppejõud, näitleja, tõlkija, professor Anu Lamp, kelle kursavend Elmar Trink oli Koidula muuseumisse meelitanud, paljastas kirjanduskohtumiste fännidele kogu tõe fantoomkirjanik Arthur Valdesest, kellega eesti rahvast on juba üle sajandi lollitatud.

Friedebert Tuglase väljamõeldud Arthur Valdese seljas liugu lasknud Anu Lamp tegi Valdesest omal ajal Linnateatris lausa etenduse “Keskööpäike”, mässides intriigi ka teatriajaloo toonase õppejõu professor Lea Tormise.

Kes veel ei tea Arthur Valdesest tuhkagi, siis tema sünnilugu on järgmine: esimese maailmasõja ajal, 1916. aastal, kui kellelgi ei tulnud pähe raamatuid kirjutada ja veel vähem arvustada, tellis Eesti Päevalehe toimetaja Georg Eduard Luiga kelleltki Fredrik Alenderilt ehk Friedebert Tuglaselt raamatuarvustuse.

Tuglasel oli sel ajal palju lõpetamata novelle, nii ta mõtles välja tegelase Arthur Valdese ja kirjutas talle in memoriam nekroloogi. ““Kahju, et on lahkunud selline inimene” ja nii edasi,” rääkis Lamp. Ta mainis, et tollal oli Tuglas 33aastane, märgilises vanuses. “Analüüsis tema novelle, mainis, et kahjuks ta ei jõudnud temast midagi teada, võttis läbi, kelle juures ta oli käinud. Siis korraldas Siuru (kirjandusrühmitus, toim) Arthur Valdese haua kaunistamise oksjoni, mille tarvis Ants Laikmaa maalis “Araabia neiu”, mis kohe ka maha müüdi. Konrad Mägi tegi Valdesest portree,” seletas Lamp.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles