Näitus ⟩ Elo Liiv kutsub leidma ärakasutamisest väljapääsu võtit

Anu Jürisson
, kultuuritoimetaja
Copy

Isikunäitusel “Useful (AB)use” näeb Pärnu uue kunsti muuseumis 20. novembrini skulptori ja installatsioonikunstniku Elo Liivi teoseid, mis visuaalsete lühivormidena käsitlevad vägivaldse ja pahatahtliku manipuleerimise viise, oma lähedaste ja ümbritseva maailma kasulikku ärakasutamist.

Elame maailmas, kus igale tootele antakse kaasa mitmekeelsed kasutus- ja hooldusjuhendid, aga elamiseks koos oma lähedastega tuleb igaühel justkui ratast leiutada ning leida tee õnneliku suhteni vahel liigagi valusate katsumuste kaudu. Maailm on ohtlik paik, kus vägivallatsejal jätkub alati õigust ja põhjendusi ning ohvrid omandavad jumaliku ande transformeerida kõik heaks.

Ohvri väljumine vägivaldsetest suhetest, ühiskonnas aktseptitud ja aktseptimata sotsiaalsetest ootustest ja normidest läbinärimine, iseenda ülesleidmine, armastusel ja hoolel rajanevate suhete hoidmine on ordeneid vääriv kangelastegu.

Samasugust kangelastegu sooritavad kollektiivselt iga päev genotsiidi all ägavad sajad rahvad, aga ka inimühiskonna haardes loodus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles