Intervjuu ⟩ Justiitsminister: Noorte peksjate kuhugi ärapanemine ei lahenda probleemi (2)

Siiri Erala
, peatoimetaja
Copy
Justiitsminister Lea Danilson-Järg.
Justiitsminister Lea Danilson-Järg. Foto: Mailiis Ollino

Kolm kuud ametis olnud justiitsminister Lea Danilson-Järg külastas Pärnut nädal pärast kogu Eestit šokeerinud peksmisjuhtumite avalikuks tulekut. Kuigi visiit oli juba pikemat aega plaanis, sai noorte vägivallast üks visiidi peamisi teemasid. 

Mul on hea meel teid Pärnu Postimehe toimetuses kohata. Aga tean, et meile intervjuu andmine pole ainus põhjus, miks te tee Tallinnast siia ette võtsite. Mis teid praegu Pärnusse tõi?

Eesmärk oli üldse külastada oma haldusala asutusi eri piirkondades. Alustasin Harju maakohtust ja Tallinna piirkonna asutustest, siis Jõhvi, Tartu, ja nüüd olen jõudnud Pärnusse välja. Teistes kohtades käisin enne eelarve läbirääkimisi ja Pärnusse jõudsin pärast neid. Nii on jutud olnud mõnevõrra erinevad. Varasematel visiitidel oli rõhk rohkem eelarvega seotud ootustel, täna Pärnus rääkisime pigem sisulistest küsimustest.

Kas need sisulised küsimused puudutasid noortevahelist vägivalda?

Prokuratuuris me rääkisime sellest küll pikemalt. 

Mis te arvate, mis nendest tüdrukutest saab, kes peksmises nüüd süüdi olid? Käed raudu ja Kaagverre? 

Nendega tuleb teha individuaalselt tööd. Meil on väga head programmid, mis aitavad noori nii vägivaldsest käitumisest kui sõltuvusprobleemidest võõrutada. Need ei ole muidugi kiired lahendused, üleöö mingisugust muutust ei toimu, aga see tähendab, et nende lastega tuleb süstemaatiliselt tegelda ja meil on omavalitsuses selleks olemas vastavad inimesed. Ka prokuratuuris on on väljaõppinud inimesed, kes tegelevad just noorte õigusrikkujatega. Nemad teavad, kuidas sellistele noortele läheneda, kuidas oma sõnum nendele kohale viia, aga noh, loomulikult see alati 100 protsenti ei õnnestu. 

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles