Juhtkiri ⟩ Šokeerivad arvud

Pärnu Postimees
Copy
Lastevanemate koolitused peaksid jõudma paljude rohkemate emade-isadeni kui seni.
Lastevanemate koolitused peaksid jõudma paljude rohkemate emade-isadeni kui seni. Foto: Elmo Riig

Laste ja noortega seotud vägivallajuhtumite ja väga paljude muude probleemide ennetamiseks on äärmiselt oluline koolitada lapsevanemaid. Seda on hiljutiste Pärnumaa noorte  peksujuhtumite järel kinnitanud lehetoimetusele koguni kolm ametis olevat ministrit ja peale selle hulk oma ala spetsialiste.

Teame sedagi, et vanemlike oskuste arendamiseks on Eestis mitu vastavat programmi ja tegutsevad tugirühmad. Osa neist on paraku tasulised.

Hea näide on riigi rahastatav tervise arengu instituudi neljakuuline koolitus “Imelised aastad”, mille Eestis korraldatud mõju-uuring on tunnistanud väga tõhusaks. Programmi põhikoolitus on mõeldud kahe- kuni kaheksa-aastaste laste vanematele, mis aitab suhted paika seada enne järeltulija tormilist murdeiga.

Kõik tundubki imeline ja sellest võib jääda isegi mulje, et annamegi endast parima, et lastega tekkivaid probleeme õigel ajal ennetada.

“Imeliste aastate” programmi on Eestis pakutud seitse aastat ja koolituse on läbinud üle 5000 ema-isa.

Paraku tekib hulk küsimusi, kui vaadata arve. “Imeliste aastate” programmi on Eestis pakutud seitse aastat ja koolituse on läbinud üle 5000 ema-isa. Keskmiselt on koolituse läbinud seega veidi rohkem kui 700 lapsevanemat aastas.

Statistikaameti tänavustel andmetel on Eestis  77 404 kahe- kuni kaheksa-aastase lapse ema ja 75 627 isa. Ehk kokku on selles vanuseastmes 153 031 lapsevanemat.

Nüüd, kui algandmed teada, saab lugeja ise arvutada, kui suur protsent lapsevanematest on sellel imelisel ja riigi rahastataval tasuta koolitusel osalenud. Üksnes arvude põhjal on nende hulk kaduvväike.

Samuti võiks nagu koolitunnis küsida: palun tõstke käsi, kes on sellisest koolitusest üldse kuulnud? Kas seda võimalust on teile kui lapsevanemale kunagi pakutud?

Lehetoimetus on kindlal seisukohal, et kui meil on olemas teadmised ja oskused kasvatada emasid-isasid, ennetamaks ja lahendamaks lastega seotud probleeme, tuleb neid edasi anda. Järjepidevalt, laialdaselt, tõhusalt. Laste heaolu eest seismine ei tohi jääda ainult sõnadeks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles