Kes vastutab ortodontide kättesaadavuse eest?

Mariliis Olenko
, MarDent Kesklinna Hambakliiniku juhatuse liige
Copy
Mariliis Olenko.
Mariliis Olenko. Foto: Erakogu

Ei saa mitte vaiki olla, sest leian, et igale Eestimaa lapsele peab olema tagatud võimalus omada normipäraselt funktsioneerivat hammaskonda! See viimane ei tohiks olla kuidagi aga sõltuvuses lapse elukohast.

Väidan, et elu väljaspool pealinna ja suuremaid Eesti linnu on võimalik, mistõttu peaks kättesaadav olema ka eluliselt oluline ortodontiateenus. Siinkohal ei mõtle ma pisikesi esteetilisi kõrvalekaldeid, mis teinekord patsiendile kaunilt isikupäragi lisavad, vaid tõepoolest sellise tähtsusega hambumusprobleeme, mis juhul kui lapseeas õigel ajal ei sekkuta, hoopis süvenevad ning ajas keerukamat korrigeerimist või lõpuks lausa kirurgilist sekkumist nõuavad. Kuna laps on kasvav organism, on ortodontilise raviga võimalik suunata ka lõualuude kasvu, et ravida eri kõrvalekaldeid normist.

Miks töötavad ortodondid tihti ühe suure linna mitmes kliinikus osakoormusega, kui tõelise arstina oleks võimalus oma panus anda mõnes väiksema linna kliinikuski? Kas äkki kahtlevad nad hambakliiniku nüüdisaegsuses ning instrumentide ja töövahendite olemasolus? Kinnitan, et pole põhjust, sest tihti on võimalused laialdasemad ja mitmekesisemadki. Selge on see, et ühel eriarstil paljude laste juurde sõita on lihtsam, kui paljudel lastel ühe eriarsti juurde.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles