Osalusteatris jagavad inimeste lugusid näitlejad ja psühholoogid

Anu Jürisson
, kultuuritoimetaja
Copy
Teos vaimse tervise sarja näituselt "Kuidas kunst saab aidata? Eriliste inimeste maalid ja lood" Pärnus Nooruse majas.
Teos vaimse tervise sarja näituselt "Kuidas kunst saab aidata? Eriliste inimeste maalid ja lood" Pärnus Nooruse majas. Foto: Repro

Vaimse tervise sari “Teaduse ja kunsti mängud”, mille käigus avati Nooruse majas ka näitus “Kuidas kunst saab aidata? Eriliste inimeste maalid ja lood”, päädib homme õhtul sealsamas osalusteatri lavastusega, kus inimeste endi räägitud lugusid ja olukordi võib näha professionaalsete näitlejate esituses ning kuulda neile psühholoogi kommentaare.

Sari “Teaduse ja kunsti mängud” on neile, kes huvituvad enesearengust ja uutest kogemustest. Lavastuse vormis vaimse tervise sündmusest “Lood elust endast” on oodatud osa saama nii koolinoored kui täiskasvanud. Sarja korraldaja Heili Vaus-Tamm selgitas, et kes tahab, saab jälgida etendust kõrvalt, ja kel soov, võib omagi loo välja pakkuda ning lasta näitlejatel enda antud teemal improviseerida, kuidas parasjagu tunne on.

Tihti kuuleb: oleksin teisiti käitunud, kui vaid oleksin teadnud. Selline osalusteatrivorm võiks autorite idee järgi ühtaegu olla avastuslik, silmiavav ja hingeminev. Nii saab kõrvalt vaadata olukordi, kuhu igapäevaelu meid asetab, ning olla nendeks seeläbi paremini ette valmistunud. Ja mis peaasi, saab kuulda pealispinna alla pilku heita aitava psühholoogi kommentaare.

Kaasatud on psühhodraama koolitaja ja luguteatri lavastaja Aivar Simmermann, psühhoterapeut Helar Peterson, kogemusnõustaja Jaan Väärts, kriisitöötaja Uku Presmann ning näitleja ja sotsiaaltöötaja Katrin Laansalu, kitarril loob meeleolu Eve Täht.

Samasugust osalusteatriõhtut on juba katsetatud Tallinnas Fotografiskas, kus see võeti Vaus-Tamme sõnutsi väga soojalt vastu. Näiteks Mustamäe gümnaasiumi noored kinnitasid, et naer tõesti lõõgastas ja võttis pinged raske teema ootuses maha ning kõik lavalolijad ja sõnavõtjad olid huvitavad ja asjalikud persoonid, õhtu sisaldas nii kuulamist, vaatamist kui kaasa mõtlemist ja rääkimist.

Saksa gümnaasiumi õpilased jagasid oma väga isiklikke lugusid, mille näitlejad laval kohe etüüdiks vormisid ja esitasid. Saalis tekkis mõnus sünergia ning lavastatud olukordi oldi valmis arutama võhivõõra naabrigagi.

Pärnu järel liigub sari korraldaja teatel juba järgmistesse linnadesse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles