Tuleva suve suure noortepeo eelproovidega tehakse juba algust

Anu Jürisson
, kultuuritoimetaja
Copy
13. noorte laulu- ja tantsupeo rahvamuusikapeo maakondlikud eelvoorud algasid novembri esimesel nädalavahetusel Tartust(pildil) ja jätkuvad sel nädalavahetusel Pärnus.
13. noorte laulu- ja tantsupeo rahvamuusikapeo maakondlikud eelvoorud algasid novembri esimesel nädalavahetusel Tartust(pildil) ja jätkuvad sel nädalavahetusel Pärnus. Foto: Sten Weidebaum
  • Noortepeo tegijate seast leiab ka hulga Pärnumaaga seotud inimesi.
  • Lauljad ja tantsijad alustavad maakondlike eelproovidega jaanuaris.

Tuleval suvel toimuvale 13. noorte laulu- ja tantsupeole“Püha on maa” andsid novembri esimesel nädalavahetusel maakondlike eelproovidega Tartus ja Rakveres tavapärasest varasema stardi noorte sümfooniaorkestrid, sel pühapäeval kogunevad Pärnu kontserdimajja koos mängima Pärnu-, Lääne-, Saare- ja Viljandimaa orkestrid.

Eelproovides harjutavad osalejad noorte laulupeo dirigentide juhatusel laulupeo kavas olevat repertuaari. Noorte laulupeo sümfooniaorkestrite liigijuht Jüri-Ruut Kangur selgitas, et tavapäraselt algavad nii sümfooniaorkestrite kui teistegi kollektiivide laulu- ja tantsupidude eelproovid jaanuaris.

Noorte laulu- ja tantsupidu toimub koroona tõttu aasta võrra hiljem ja kuna noodid olid valmis, avas see võimaluse tuua eelproovid erandkorras mitu kuud varasemaks ja alustada juba nüüd – novembris. Harjutamise perioodi pikendamine on vajalik, sest orkestritel võtab lugude läbitöötamine ja õppimine palju energiat ja aega, põhjendas Kangur varem alustamist.

Novembrikuistes regioonide eelproovides saab ligikaudu tuhat noort instrumentalisti suure orkestri kogemuse ning kuulda ja tunnetada ühiskõla. See on eriti tähtis orkestrite puhul, kus muidu on esindatud vaid mõni pillirühm, rääkis liigijuht.

Sel nädalavahetusel toimub eelproov Pärnu kõrval ka Tallinnas ning seejärel saavad orkestrid uuesti kokku alles aprillis. Vahetult enne laulupidu harjutatakse repertuaar läbi Tallinna lauluväljakul üle 1000-liikmelise ühendorkestrina.

Kõik teised laulu- ja tantsupeol osalevad kollektiivid alustavad maakondlike eelproovidega jaanuaris, nagu on laulu- ja tantsupeo ettevalmistusprotsessis tavapärane, selgitas Eesti laulu- ja tantsupeo sihtasutuse teabejuht Sten Weidebaum.

Kokku tuleb 13. noorte laulu- ja tantsupeo eel 485 maakondlikku eelproovi.

13. noorte laulu- ja tantsupidu “Püha on maa” toimub 30. juunist 2. juulini 2023 Tallinnas, laulupeo kunstiline juht on Pärt Uusberg, tantsupeo pealavastaja on Agne Kurrikoff-Herman ja rahvamuusikapeo üldjuht Juhan Uppin.

Vabariigi pillimehed Juhan Uppin ja Martin Arak.
Vabariigi pillimehed Juhan Uppin ja Martin Arak. Foto: Annika Vihmann/Eesti Pärimusmuusika Keskus

Uppin ja Martin Arak, kelle rahvas Eesti pärimusmuusika keskuses eri aastatel vabariigi pillimeheks on valinud, kostitavad ühtlasi pärnakaid isadepäeval Nooruse majas pillilugudega.

Rõngu kandi kolmandat põlve pärimusmuusikut ja kahe tütre isa Martin Arakut tuntakse ka Kandle-Ossi nime all, kelle armastatud hobi on oma esiisade kombel rahvakandle mängimine.

Juhan Uppiniga käib enamasti kaasas lõõtspill, samuti on ta taltsutanud Aksel Tähnase tüüpi päkarauakandle ning uurinud põhjalikumalt selle ajalugu ja mänguviise. Hiljuti sai Uppinist ühtlasi Eesti esimene doktorikraadiga rahvapillimängija ja -uurija.

Pildil Merike Paberits.
Pildil Merike Paberits. Foto: Gerthrud Grents/Sakala

Tuleva suve noorte suure rahvamuusikapeo juhtide toimkonnas on aga ridamisi ka Pärnumaaga seotud muusikuid ja pedagooge. Koondorkestrite etteasteid veab eest Krista Sildoja, akordionimängijate eest vastutab Kristel Laas, torupillide liigi assistent on Merike Paberits.

Pildil Ingrid Jasmin.
Pildil Ingrid Jasmin. Foto: Jüri Looring

Ulla Helin-Mengel on noorte tantsupeo 2.–3. klassi segarühmade ja Ingrid Jasmin 5.–6.klassi segarühmade liigijuht ning tantsupeo sõnalise osa autor on kirjanik Indrek Koff. Noorte laulupeo lastekooride liigijuht on Ave Sopp ja sümfooniaorkestrite toimkonnas on tegev Kaspar Mänd.

Pildil Kaspar Mänd.
Pildil Kaspar Mänd. Foto: Sille Annuk/Tartu Postimees
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles