Nädalast jäi kõlama Arenguruumi veel jagub

Raido Keskküla
, arvamustoimetaja
Copy
Viimastest kohalike omavalitsuste valimistest on möödunud aasta ja juba on tehtud nende juhtimises mitu vangerdust.
Viimastest kohalike omavalitsuste valimistest on möödunud aasta ja juba on tehtud nende juhtimises mitu vangerdust. Foto: Andres G. Adamson

Nüüdseks on möödunud viis aastat vastakaid arvamusi ja mõnel poole tülisidki tekitanud haldusreformist, mil Pärnumaa 21 omavalitsusest jäi alles vaid seitse. Vaid väike Kihnu ei ühinenud tollal ühegi teisega, mis mandrilt vaadates tundubki mõistlik.

Sel nädalal andis riigikontrolli auditijuht Tambet Drell riigikogu maaelukomisjonile ülevaate, kuidas on pärast haldusreformi lood omavalitsuse teenuste korraldusega keskusest kaugemale jäänud kantides, ja leidis, et oluliste teenuste kättesaadavus pole neis piirkondades kannatanud. Samal ajal on kogukonnad aga siiski kriitlised ja üldsegi mitte teenuste kadumise pärast, vaid et muutunud on nende osutamise viis. Ehk siis tuska teeb hoopiski, et tuleb harjuda uute oludega ja sisseharjunud käitumismustrid enam ei tööta.

Tuleb tõdeda, et väikeste omavalitsuste ühinemine tõi mitmele tollasele Pärnumaa omavalitsusele teadmisi ja oskusi ja oma ala spetsialiste vaid juurde. Kokkuvõttes on see rõõmustav.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles