Pärnakas võitis jõutõstmise MMil medali ja purustas Eesti rekordeid

Märt Pilme
, reporter
Copy
Karmen Kaljula on lamades surumises maailma kolmas.
Karmen Kaljula on lamades surumises maailma kolmas. Foto: International Powerlifting Federation

Pärnust pärit Karmen Kaljula teenis Taanis Viborgis varustusega jõutõstmise maailmameistrivõistlustel lamades surumises pronksmedali.

Kuni 76 kilogrammi kaaluvate naiste hulgas võttis mõõtu 13 võistlejat. 28aastane Kaljula alustas MMi 190kilose kükiga, mis veel kevadeni oli tema isiklik rekord. Seejärel alistusid ka 202,5 ja 212,5 kilo, mis tähistasid juba Eesti tippmarki. Kükkimises oli pärnakas kuues.

Seejärel tuli lamades surumine, kus Kaljula saavutas Eesti tippmarki tähistava 162,5 kiloga pronksmedali. Võidutulemus oli 182,5 ja hõbeda oma 175 kilo. Jõutõmbes alistunud 190 kilo andis seitsmenda tulemuse.

Kolme ala tulemused kokku loetud, selgus, et Kaljula kogusumma oli 565 kilo, mis tähistab samuti Maarjamaa tippmarki. Kokkuvõttes tuli eestlanna neljandaks, jäädes õige napilt alla Filipiinide esindajale Joyce Gail Rebotonile, kelle kogusumma oli 580 kilo. Kulla võitis sakslanna Sonja Stefanie Krüger (658 kg) ja hõbeda norralanna Marte Elverum (640 kg).

Karmen Kaljula.
Karmen Kaljula. Foto: International Powerlifting Federation

Kevadel pälvis Kaljula EMil lamades surumises kuldmedali ja oli kogusumma järgi neljas.

“Kahtlemata on MMi tase kõrgem kui Euroopa meistrivõistlustel, sest kuigi eurooplaste seas on maailma tipptegijaid, siis võrdväärsed vastased tulevad nii Aasiast kui Ameerikast. Hea meel on tõdeda, et olen suutnud oma taset EMi järel tõsta. Nii sain võimaluse sekkuda MMil kõrgemasse mängu. Tänavu tuli mõlemal tiitlivõistlusel kokkuvõttes neljas koht. Nüüd jagub motivatsiooni järgmisel aastal edasi püüelda,” rääkis 28aastane sportlane oma koduklubi Sparta vahendusel. Kaljula peab pealinna klubis jõutõstmis- ja personaaltreeneri ametit.

“Sel korral andis võistlusnärv tugevalt tunda. Teadsin, et vorm on hea, kuid see oligi see, mis hirmutas. Pidin alustama suurematest raskustest kui kunagi varem,” võttis ta MMi kokku.

Sel aastal on Kaljula osalenud viiel võistlusel ja uuendanud Eesti tippmarki 18 korda, neist viis püstitas ta äsjasel MMil.

Eestlased pälvisid jõutõstmise MMil kolm medalit: Kaljula treener Margus Silbaum saavutas jõutõmbes hõbeda ja tema tiimikaaslane Gerlyn Mäepea sai lamades surumises samuti teise koha.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles