Treenitus paraneb peaaegu iga päevaga

Andris Tammela
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: PP

Minu neli kuud tagasi alanud trennieksperiment spordiklubis Spa & Sport on jõudnud faasi, kus juba isegi märkan oma füüsilises vormis edasiminekut ja kehakaalust on selle ajaga kadunud uskumatuna tunduvad 16,3 kilogrammi.

Hea ülevaate vormist on andnud mind Tervise Paradiisis ja spaa Tervis vabaajakeskuses asuvas klubis Spa & Sport abistava treeneri Jaana Junsoni tehtud testid.

Kui alustasime novembri alguses, lasi Jaana mul teha üksteise järel 30 sekundit kätekõverdusi, kõhulihaseharjutust ja kükke. Sooritasin siis kükke 24 korda ja sain selle eest hinde “piisav”, kätekõverdusi tegin 18 samuti “piisava” eest ja kõhulihaseharjutust 19 korda, mis andis hindeks “hea”.

Kuigi lihtne test, annab see Jaana sõnutsi füüsilisest vormist päris hea ülevaate. Kordasime testi veebruari keskel ja siis teenisin 27 kätekõverduse ja 22 kõhulihaseharjutuse eest hinde “suurepärane”. Aga kuigi tegin 30 sekundiga 28 kükki, sain sellegi eest kõigest “piisava”. “Hea” olnuks 29 ja “suurepärane” 34. Siiski ei kujuta ma veel täpselt ette, kuidas teha poole minutiga üle 30 küki. Ehk tean seda kahe kuu pärast, kui mu eksperiment peaks lõppema.

Äärmustega tasub olla ettevaatlik

Mäletan, et regulaarse treenimise ja toitumiskavaga alustades olid esimesed treeningud ikka üpris rasked. Nüüdseks on olukord kardinaalselt muutunud ja ajuti olen kaldunud vastupidisesse äärmusesse: teinud täiesti vabatahtlikult ja treenerilt luba küsimata korra isegi kolm trenni järjest.

Nii osalesin 17. veebruaril klubis Spa & Sport järjest BodyCombati, BodyPumpi ja BodyBalance’i treeningutes. Koos pausidega veetsin treeningsaalis 3,5 tundi.

Mu esimene arvamus sellest katsumusest oli, et sain hakkama väga rumala teoga. Mitu tuttavat sarjas mind selle eest korralikult. Kui õhtul lõpetasin, valdas mõte kusagilt kiiresti süüa saada. Enesetunne oli jube kehv ja liikusin nagu aegluubis.

Kõmpisin esimesse ettejuhtunud kohvikusse ja ostsin salati, see muutis oleku natuke rõõmsamaks.

Järgmine päev algas kell kuus hommikul, kui lihasvalud ei lasknud enam magada. Kogu keha tundus olevat vatist ja enesetunne oli ikka veel üsna jube. Jõin palju mahla ja sõin magusat, kuni lõpuks hakkas enesetunne laupäeva pärastlõunal paranema.

Jaana soovitas pärast sellist trenni palju magada ja minna võimalusel massaaži või spaasse, aga sinna ma ei jõudnudki.

Järgmisel ööl magasin nagu beebi ja põõnasin rõõmsalt pühapäeva hommikul kella kümneni. Kui silmad lahti tegin, olin eelmise päevaga võrreldes justkui ümber sündinud: enesetunne ülihea ja keha energiast tulvil. Kui laupäeval ei jõudnud end ära kiruda, siis pühapäeval olin juba kindel, et kolmetunnine trennimaraton läheb lähiajal kordamisele.

Nii olin eelmise nädala neljapäeval esmalt poolteist tundi jõusaalis, siis läksin pärast kahetunnist pausi tunnisesse BodyCombatisse ja lõpetasin õhtu Endla teatris festivalil “Bändomaania”. Avastasin, et kui treeningute vahele jääb väike paus, on seal osalemine palju kergem, selmet teha mitu trenni järjest. Kumm ei olnud nii tühi kui eelmisel korral.

Tegelikult ei kujuta kahetunnine trenn mulle enam rasket katsumust. Vastupidi: vahel tekib hoopis tunne, et trenn jääb lühikeseks. Pärast seda olen tihti veel lindil sörkinud. Üldjuhul jooksen viis kuni kümme kilomeetrit. Samal ajal pärast teist tundi hakkab raskeks minema.

Rõõmu teeb see, et raskused BodyPumpis ja jõusaalis on märgatavalt suurenenud, võrreldes algusega. Ma ei ole jõudnud BodyPumpis veel kunagi kükke korralikult teha. Nüüd teen neid rohkem kui kaks korda raskema kangiga kui vanasti. Märgatavalt on suurenenud muude harjutuste raskusedki.

Olen osalenud viimase kahe kuu jooksul aeg-ajalt Mai Squashi squash’itrennides ja sealsedki trennid kipuvad venima ikka paaritunniseks. Kui trennis ära ei väsi, ei pane tihti tähelegi, kuidas aeg lendab.

Mul on kindel plaan osaleda märtsi lõpus Raplas kolmetunnisel BodyCombati maratonil. Arvan, et kui päev varem puhata ja vahepeal spordijooki tarbida, saan selle katsumusega ehk hakkama ja naasen elusana.

Toitumine on muutnud harjumuseks

Kuigi Jaana ei ole mu hullusi otseselt maha laitnud, ei ole ta neid ka heaks kiitnud. Tema jälgib hoopis, et mu treeningukavva mahuks nii jõutreeninguid kui aeroobset trenni ja venitusi koormust saanud lihastele. Samuti ei tohi kõigis trennides end maksimaalselt ära kurnata. “Igas nädalas peaks olema paar puhkepäeva taastumiseks,” märkis ta.

„Nädala alguses võiks olla raskem ja siis teha kergemini,“ seletas treener. „Teha näiteks kaks trenni jõudu ja siis kaks aeroobset trenni. Enne nädalavahetuse puhkepäevi tasuks teha tühjendustreening. Oluline on vaadata, et kõiki trenne ei tehtaks viimasel piiril. Samuti on tähtis pärast trenni korralikult venitada. Asjad peavad olema tasakaalus.“

Huvitav on lugu toitumisega. Jaana koostas mulle neli kuud tagasi toitumiskava. Esimese kuu pidasin sellest üsna rangelt kinni, hiljem võtsin vabamalt. Mu toitumisharjumused on sellele vaatamata totaalselt muutunud. Ma ei mäletagi enam, millal viimati rasvast toitu sõin.

Magusaga olen natuke maiustanud, aga ega seda suurt tahagi. Kõikvõimalikke saiakesi-kooke ei ole ma võtnud viimase nelja kuu jooksul suu sissegi. Süsivesikurikkad toiduained, näiteks leib ja kartul, on muutunud menüüs üsna harvaks. Leiba söön enamasti ainult hommikul ja kartulit vahel nädalavahetustel. Väga popiks on mu toidusedelis saanud aga supid, pudrud, jogurt, salatid, kanaliha.

Kogu aeg viis korda päevas väikestes kogustes söömine on muutunud nii tavaliseks, et see käib mul juba käigupealt.

Eks see kajastu kehakaaluski. Kui novembris alustades näitas kaal 101,6, siis sel kolmapäeval pärast trenni mulle omalegi uskumatut 85,3 kilogrammi. See oli mu poole aasta eesmärk, mis sai täidetud nelja kuuga. Ehk tuleb seada viimaseks kaheks kuuks järgmine siht ja üritada jõuda ideaalkaalu, mis minu puhul on umbes 79,5 kilo.

Sest nagu näha, pole siin ilmas midagi võimatut.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles