Jõulujazz tuleb Pärnussegi – Natalie ja Nat King Cole’i aegumatute lugudega

Anu Jürisson
, kultuuritoimetaja
Copy
Lauljatar Marvi Vallaste.
Lauljatar Marvi Vallaste. Foto: Stina Kase/Jazzkaar

27. korda toimuva Jõulujazzi keskmes on välisartistide ja Eesti muusikute koostöös sündivad muusikaelamused.

Reedel vabal laval Anetti teise täispika stuudioalbumi “Late to the Party” esitlusega alanud festivali peaesineja on USA bassivirtuoos ja laulja Richard Bona, kes musitseerib Alexela kontserdimajas koos Estonian Dream Big Bandiga Siim Aimla juhatusel.

Pärnakateni jõuab Jõulujazz homme, kui Marvi Vallaste paneb Endla Küünis kavas “Tribute to Natalie & Nat King Cole” end  proovile, esitades aegumatuid r’n’b- ja džässilugusid isa ja tütar Nat ja Natalie King Cole’i hingematvalt ilusast repertuaarist.

Marvi Vallaste on Saaremaalt pärit laulja, kes on muusikasõpru pea kaks aastakümmet rõõmustanud oma sametiselt pehme, emotsionaalse ja sügava häälega. Ta on õppinud viiulit Kuressaare muusikakoolis ja Georg Otsa nimelises Tallinna muusikakoolis pop-džässlaulu Kare Kauksi ja Mare Väljataga juhendamisel.

Jazzkaarel debüteeris ta Sügisjazzi klubikontserdil aastal 2005, esitades džässigeenius Horace Silveri nõudlikku loomingut. 2007. aastal osales lauljatar Jazzkaarel ansambliga Ajavares, kellega anti välja ka LP “Armastuslaul rändlinnule”. Vahepealsetel aastatel on Marvi Vallaste oma talenti edendanud popmuusikuna, lauldes väga erinevate heliloojate muusikat. 

Koostöös muusiku ja laulja Mikk Saarega on Vallastel ilmunud mitu singlit, neist viimane, “Salaja”, avaldati 2020. aastal ansambliga Colors of Today. Koostöös Siim Aimla Funk Bandiga salvestas Vallaste selle aasta esimeses pooles plaadile “Blind Date with Six Singers” loo “Võtan aega”. Vallaste laulab koos Rolf Roosalu ja Lauri Pihlapiga ansamblis Legend.

Ameerika legendpianist ja laulja Nat King Cole laulis unustamatuks paljud lood, nagu “Mona Lisa”, “Smile”, “Unforgettable”. Tema tütar – laulja, näitleja, laululooja Natalie Cole austas isa pärandit, kuid eelistas esialgu r’n’b- ning funk-muusikat. 1991. aastal salvestas ta laulu “Unforgettable” duetina, kasutades isa varasemat salvestust. Lauljatari samanimeline album pälvis seitse Grammy auhinda, nii isa kui tütar on jätnud tugeva jälje džässiajalukku, tutvustas Jazzkaare korraldusmeeskonda kuuluv Maret Mikk.

Suuremalt jaolt pealinnas toimuval Jõulujazzil astuvad veel üles Rootsi džässlauljatar Viktoria Tolstoy koos Janno Trump Clarity Ensemble’iga, Islandi pianist Eydís Evensen koos keelpillikvartetiga Prezioso. Maria Faust, Taani plokkflöödivirtuoos Michala Petri ning Tallinna kammerorkester toovad Tõnu Kaljuste juhatusel publikuni Fausti uudisteose “Si vis amari, ama”.

Trios State of Flow musitseerivad koos saksofonist Lauri Kadalipuga Euroopa tippklassi muusikud, Saksa pianist Florian Weber ning Poola multiinstrumentalist Bodek Janke löökpillidel.

Tallinna toomkirikus esitavad traditsioonilisi jõululaule eelmisel nädalal ilmunud duoalbumilt “Christmas Songs” tunnustatud Norra muusikud saksofonist Trygve Seim ja pianist Andreas Utnem.

Trio Darrifourcq/Hermia/Ceccaldi toob meieni Euroopa nüüdisdžässi värske hinguse ning Ameerika vokaaldžässi parimaid traditsioone esindab lauljatar Dana Masters.

See Pole See Trio toob publikuni Eesti tuntumad estraadilaulud vastsetes seadetes. Raul Vaigla lõpetab oma 60. sünniaasta pidustused koos MUBA bigbändi ning sõprade-muusikute Marie Vaigla, Robert Linna ja Tero Saartiga. Raul Sööt toob

lavale kava “Sümbioos #2” koos EMTA sinfonietta, džässansambli ja solistidega.

Jõulujazzi lõppkontserdil saab esmakordselt teoks Vene teatri ja Jazzkaare ühisprojekt “Vene teater laulab jazz’i”, kus astuvad üles Vene teatri laulvad näitlejad ja tuntud džässmuusikud, tuues publikuni džässiklassika pärleid uues seades.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles