Pärnu kontserdimaja tähistab juubelit sümfoonia esmaettekandega

Anu Jürisson
, kultuuritoimetaja
Copy
Tulesäras Pärnu kontserdimaja.
Tulesäras Pärnu kontserdimaja. Foto: Carine Metsarand

Kolmapäeval, 30. novembril täitub 20 aastat päevast, mil Eesti Kontsert avas Pärnus uhiuue kontserdimaja, mille suurepärase akustikaga saalis tuleb sünnipäevakontserdil 2. detsembril  maailmaesiettekandele Poola pianisti Marcin Masecki “Eesti sümfoonia”.

Pärnu kontserdimaja on juba paarkümmend aastat olnud kõrgetasemeliste muusikasündmuste ja festivalide kasvulava, ühtlasi kodu Pärnu linnaorkestrile ja muusikakoolile.

Sünnipäevanädalal toimub majas mõndagi põnevat, näiteks läheb 30. novembri hommikul siit eetrisse Eesti Televisiooni “Terevisiooni” erisaade, päeval toimuvad eelregistreerimisega ekskursioonid, kohvikus saab nautida Pärnu muusikakooli õpilaste vabalava ning kohvikus ja kammersaalis linastuvad Eesti rahvusringhäälingu arhiivist pärit videolood maja avamisest.

Kogu nädala vältel leiab kohviku menüüst kontserdimaja töötajate lemmikroad ja Andres Adamsoni fotodel poseerivad teise korruse näitusel maja paarkümmend töötajat, kellest igaühe kohta on piletikeskuse juht Krädli Mihhailova teinud luuletusegi.

Sünnipäevakontserdil reedel, 2. detsembril kohtuvad laval Pärnu linnaorkester, dirigent Kaspar Mänd ja Poola pianist Marcin Masecki, kelle “Eesti sümfoonia” maailmaesmaettekanne samuti samal õhtul kõlab.

Marcin Masecki on oma neljaosaliseks “Eesti sümfooniaks” ainest saanud eesti ja poola rahvamuusikast.
Marcin Masecki on oma neljaosaliseks “Eesti sümfooniaks” ainest saanud eesti ja poola rahvamuusikast. Foto: Magdalena Hueckel

Masecki on Poola üks omapärasemaid muusikuid, kes esineb klahvpillidel, dirigeerib, loob filmi- ja teatrimuusikat, korraldab festivale ja kureerib muusikaüritusi. Tema kvaliteedimärk on eri žanrite osav sulandamine ning kõrgkunsti ja meelelahutuse piiri hägustamine.

“Eesti sümfoonia” esmaettekandega tähistatakse ühtlasi Eesti ja Poola diplomaatiliste suhete 100. aastapäeva, neljaosaline teos on saanud inspiratsiooni eesti ja poola rahvamuusikast. Kontserdil kõlavad teisedki poola pärimusest ajendatud Masecki teosed, aga ka Ludwig van Beethoveni sümfooniline avamäng “Zur Namensfeier” op. 115 ja George Gershwini orkestrirapsoodia “Ameeriklane Pariisis”.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles