Narvakad esitlevad oma eesti keelt õppides valminud mängufilmi

Anu Jürisson
, kultuuritoimetaja
Copy

Pärnu Apollo kinos linastub vaid üks kord, homsel väärtfilmi kolmapäevakul, novembri keskel PÖFFil esilinastunud ja integratsiooni sihtasutuse Narva eesti keele maja eestvedamisel valminud mängufilm “Valik”.

Linateose süžee põhineb 1990ndate lõpu reaalsetel sündmustel ning räägib noorest piirivalvurist, kes peab valima armastuse ja seaduse vahel.

Film on Narva eesti keele maja filmiakadeemia keeleõppe- ja lõimumisprojekti tulemus ning on esimene Narvas ja narvakate  loodud professionaalne täispikk mängufilm.

2022. aasta kevadel käivitas Narva eesti keele maja filmiakadeemia projekti, milles 38 eesti keele õppijat sai oma keeleoskust uudsel moel lihvida, kogudes uusi teadmisi filmikunsti alalt ja õppides näitlemist. Õppejõududeks olid Eesti teatri- ja filmimaailmas end tõestanud professionaalid. Pärast filmiakadeemia lõpueksamit selgus kümme parimat, kes said rolli mängufilmis “Valik”.

Eesti keele majade eesmärk on pakkuda keeleõppijatele eestikeelset keskkonda, kus saab õppida ja harjutada suhtluskeelt mitte ainult traditsioonilistel kursustel, vaid ka mitteformaalse õppe kaudu – õppides keelt ja tutvudes eesti kultuuriga eri ühistegevuste kaudu.

“Igal aastal oleme pakkunud selleks uusi põnevaid formaate, nagu näiteks keelelaagrid, tandemkoor, räpiooper, kooslaulmispidu, kunstituurid, matkad. Sel aastal said keeleõppijad võimaluse osaleda filmiakadeemias ja ehtsa filmi võtetel,” ütles integratsiooni sihtasutuse Narva eesti keele maja juhataja Anna Farafonova.

Filmi loomingulises meeskonnas lõid kaasa nii professionaalid kui eesti keele õpetajad ja keeleõppijad. Filmi loomist toetas Viru Filmifond. Idee autorid ja stsenaristid on Narva eesti keele maja õpetaja Julia Viirsalu ja kultuuriministeeriumi nõunik Krismar Rosin. Filmi aitasid üles võtta kohalikud filmitegijad ja režissöör Jelena Pazilina. Peategelase rollis astub üles Anastasiia Pylaeva, filmis mängivad veel Tanel Saar, Aleksandr Zhilenko, Gerhard Saks, Marina Malova ja Narva eesti keele maja filmiakadeemia lõpetanud inimesed.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles