Toasooja hind Pärnus tõuseb taas

Lauri Mutso
, Ajakirjanik
Copy
Kütuste kallinemine krutib soojuse  hinda kõrgemale.
Kütuste kallinemine krutib soojuse  hinda kõrgemale. Foto: Urmas Luik

Konkurentsiamet kinnitas Greni Pärnu kaugküttepiirkonna soojuse megavatt-tunni piirhinnaks 114 eurot, mis hakkab kehtima tuleva aasta 1. jaanuarist. Seda on kümme eurot rohkem kui novembri lõpus kehtima hakanud piirhind. Aasta tagasi maksis Greni toodetud soojus 61 eurot megavatt-tund.

Greni teatel on soojuse hinna tõstmise põhjus kütuste – peamiselt hakkpuidu – kallinemine.

Gren Eesti juhatuse esimehe Margo Külaotsa sõnutsi on ettevõte aastaid töötanud ja teinud investeeringuid selle nimel, et toota soojust kohalikust kütusest, peamiselt metsa- ja raiejäätmetest saadud hakkpuidust, ning kasutanud nii vähe gaasi kui võimalik. Külaotsa väitel on sellest tulenevalt Pärnus soojuse hind madal ja linnaõhk puhas.

“Selleks, et tagada soojad toad ja kraanidesse soe vesi, oleme sunnitud tõstma kütuste sisseostuhinda vastavalt turuhinnale, see omakorda avaldab mõju soojuse hinnale,” selgitas ta.

Riik hüvitab 80 eurot käibemaksuta hinda ületavast küttekulust 80 protsenti. Greni uue hinna puhul tähendab see lõpptarbijale pea 100eurost megavatt-tunni hinda.

Toetused on automaatsed ja Gren Eesti müüjana väljastab arve kompenseeritud soojuse hinnaga. Tarbijad ise selleks midagi tegema ei pea.

Viimati tõstis Gren Pärnu kaugküttepiirkonnas soojuse megavatt-tunni maksumust 25. novembril, kui piirhinnaks määrati 104 eurot.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles