Arvustus ⟩ Rattast pajatav tükk paneb publiku häälekalt kaasa elama

Ille Rohtlaan
, Vabakutseline arvustaja
Copy
Loo femme fatale on aga Minni (Jane Napp) – jahe ja arvestav noor naine, kes ülemõtlemisele ega tundlemisele aega ei kuluta.
Loo femme fatale on aga Minni (Jane Napp) – jahe ja arvestav noor naine, kes ülemõtlemisele ega tundlemisele aega ei kuluta. Foto: Priit Loog/Endla teater

See on üks ilusama pealkirjaga näidendeid, on arvanud lavastaja Andres Noormets Tracy Lettsi “Linda Vistast”.

Linda Vista on ühtaegu piirkonna nimi nii Ameerikas kui Tšiilis, sõnapaari tähendus – kaunis vaade (hisp k) – on kui esteetiline ja hedonistlik perspektiiv, mis annab lootust ja elule mõtet. Pealkirja tähenduslik side lavalooga selgub suuresti settides – esmalt ei pruugi sellest aru saadagi.

“Linda Vista” on lugu (komöödia?) ühe 50aastase mehe ümbersünnist, kes on oma elus n-ö teisel ringil. Sellises kaotatud iseenda suhete kaudu taasleidmise teekonnas ei ole midagi uut, lugu on mõnes mõttes etteaimatav ja banaalnegi. Aga – lavastuse õhustikus, mehe teekonna kokkusurutuses ja kogemuste intensiivsuses, tema “veeremise” pingsuses ja traagikas on midagi, mis paneb osadust tundma pea kõiki, kel taolise saatusega vähimatki kokkupuudet on olnud. Võti on ausas ja ehedas inimlikkuses.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles