RMK hakkab Kilingi-Nõmme terviserada saagima

Kristo Niglas
, Reporter
Copy
Kilingi-Nõmme spordihoone juhataja Toivo Tallo tõdes, et metsas oli suusarada varemgi, kuid see on jäänud kitsaks ja on ebatasane.
Kilingi-Nõmme spordihoone juhataja Toivo Tallo tõdes, et metsas oli suusarada varemgi, kuid see on jäänud kitsaks ja on ebatasane. Foto: Marko Saarm

Lageraiet, mida paljud kohalikud kartsid, Kilingi-Nõmmes Levalohul ei tule, kuid riigi­metsa majandamise keskus (RMK) alustab sel kuul seal metsatöid, mille käigus valmib terviserajakoridor.

Linnaümbruse männikusse rajatakse Saarde valla ja Kilingi-Nõmme spordihoone eestvedamisel tänapäevane valgustatud suusarada ja sellega on RMK töid planeerides ka arvestanud. RMK teeb männikusse kuue meetri laiuse ja ligemale 2,5 kilomeetri pikkuse koridori.

”RMK teeb Kilingi-Nõmmes rätsepatööd. Valime hoolikalt puid, et rajad saaksid küllalt laiad, aga säästame võimalusel võimsad suured ja ilusad männid. Kujundame hõreda männiku, kus on kohalikel hea suusatada,” selgitas RMK Pärnumaa metsaülem Heiki Ärm. Silmas peetakse tema sõnutsi sedagi, et puud jääksid suusarajalt parasjagu kaugele, et oksad või okkad ei hakkaks rajale langema ja suusatamist takistama.

Tavapärast järgmist raiejärku RMK suusaraja metsa ei kavanda, vajadusel tehakse vaid sanitaarraiet.

RMK varumisjuhi Einart Kase teatel raiutakse suusaradade kõrvalt eelkõige haiged, kasvus allajäänud ja vigastatud puud, et männik kestaks.

Männikus hakkab looklema 2,5kilomeetrine terviserada.
Männikus hakkab looklema 2,5kilomeetrine terviserada. Foto: Saarde vallavalitsus

Metsaülem Ermi kinnitusel ei tee nad metsatöid kava täies ulatuses. Välja jäeti mõni teepoolne eraldis, mis polnud suusaraja jaoks olulised. Seetõttu jääb Ärmi jutu järgi maanteega veel suurem puhverala. “2026. ja 2029. aastaks kavandatud raiete suhtes jääme äraootavale seisukohale ja oleme valmis kavas muudatusigi tegema,” lausus ta.

Metsa ilmet hakkab kujundama see, et kavandatav suusarada lookleb läbi metsa: mõnes kohas lähevad rajad teineteisest lähedalt mööda. “Valides rajakoridori, püüdsime arvestada olemasolevate hõredamate kohtade ja häiludega,” täpsustas Saarde valla haldusnõunik Martti Rooden. Järgmisel aastal teeb vald seal geodeetilisi töid ja Rooden loodab, et tulevikus saab sinna valgustusegi.

RMK Pärnumaa metsaülem Heiki Ärmi kinnitusel ei tee nad metsatöid kava täies ulatuses. Välja jäeti mõni teepoolne eraldis, mis polnud suusaraja jaoks olulised.
RMK Pärnumaa metsaülem Heiki Ärmi kinnitusel ei tee nad metsatöid kava täies ulatuses. Välja jäeti mõni teepoolne eraldis, mis polnud suusaraja jaoks olulised. Foto: Urmas Luik

Kilingi-Nõmme spordihoone juhataja Toivo Tallo tõdes, et metsas oli suusarada varemgi, kuid see on jäänud kitsaks ja on ebatasane. Ta lisas, et õigem oleks suusarada nimetada terviserajaks, sest seal saab edaspidi aasta läbi liikuda.

Metsaülem Ärm märkis, et tööde asjus on RMK-le seatud tingimused, et tööaeg kestab hommikul seitsmest õhtul 21ni, raiejäätmed koondatakse ja purustatakse hakkeks suvel, pärast linnurahu lõppu. Metsamaterjal ladustatakse Marana vana metsatee äärde.

Esialgu oli plaanis raietöödega varem alustada, kuid paaril eraldisel tehti enne vääriselupaiga inventuur. “Selgus, et tegu on siiski majandatava metsaga,” märkis Ärm. Juba varem vääriselupaigaks tunnistatud eraldistel raiet ei tehta ja sealt ei hakka ka suusarajad läbi minema.

RMK praaker Mando Kadarik paneb kõigile südamele, et inimesed ei liiguks töötsoonis ja jälgiksid, et ohutu kaugus metsamasinatest oleks vähemalt 70 meetrit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles