Kanaküla peegelmaja lammutatakse sunniviisil (2)

Pärnu Postimees
Copy
Kanaküla puhkekompleks asub ehituskeeluvööndis.
Kanaküla puhkekompleks asub ehituskeeluvööndis. Foto: Keskkonnaamet

Ligemale kahe aasta jooksul ei ole Kanakülla jõekaldale ehituskeeluvööndisse ebaseaduslikult rajatud puhkekompleksi omanik seadusrikkumist lõpetanud. Hoolimata keskkonnaameti märgukirjadest, kontrollkäikudest, silmast silma kohtumisel antud selgitustest ja korduvalt määratud sunnirahast on ebaseaduslikud rajatised endiselt püsti.

Kõigest hoolimata on osaühing Ilusäde jätkanud puhkekompleksi väljaüürimist. Viimase sammuna otsustas keskkonnaamet pöörata hoonete likvideerimise ettekirjutuse sundtäitmisele.

Keskkonnaameti peadirektori Rainer Vakra kinnitusel ohustab vahetult jõekaldale rajatud puhkemaja keskkonda. “Halliste jõe kaldale rajatud kompleks asub täielikult kalda kaitseks seatud ehituskeeluvööndis. See ala on lamminiit, mis tähendab regulaarset üleujutust ja ühtlasi seda, et kalda kaitseks seatud piiranguala vähendamine lammialal ei ole isegi mõeldav,” selgitas Vakra ja märkis, et omaniku suhtes on oldud enam kui kannatlikud. “Seadusrikkumine looduse arvelt tuleb ühel hetkel otsustavalt lõpetada.”

Elamusmajutuse pakkuja pani terrassiga ümbritsetud peegelmaja ja iglusauna 2019. aastal püsti suuremas osas riigimaale.
Elamusmajutuse pakkuja pani terrassiga ümbritsetud peegelmaja ja iglusauna 2019. aastal püsti suuremas osas riigimaale. Foto: Reigo Teervalt/Riverbed Inn

Ehituskeeluvöönd on määratud õrna tasakaaluga jõe ja selle üleujutatava kalda ökosüsteemi kaitseks. Pärnu- ja Viljandimaa piirile rajatud puhkekompleks lõhub ameti hinnangul jõekalda sidusad looduskooslused, ohustab jõge reostuse ja kaldaid erosiooniga.

Seda kõike on ametnikud omanikule korduvalt selgitanud ja nõudnud majade teisaldamist või lammutamist. “Esmaspäeval näitas järjekordne kontrollkäik, et seadusrikkumine jätkub. See ei jäta ametile muud valikut kui korraldada järgmisel nädalal hoonete likvideerimine sundtäitmise korras,” tõdes Vakra.

Nüüd tellib amet ebaseadusliku ehitise kõrvaldamiseks vajalikud tööd ja teisaldamise või lammutamise kulud nõutakse hiljem sisse omanikult.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles