Kristine Tamm ⟩ Ostes salakaupa, teeb inimene kurja mitmel rindel

, Lääne ringkonnaprokuratuuri juhtivprokurör
Copy
Lääne ringkonnaprokuratuuri juhtivprokurör Kristine Tamm leiab, et nii nagu riik ootab meilt ühiskondliku rahakoti täitmist, on meil kõigil õigus selle rahakoti abil teenuseid vastu oodata.
Lääne ringkonnaprokuratuuri juhtivprokurör Kristine Tamm leiab, et nii nagu riik ootab meilt ühiskondliku rahakoti täitmist, on meil kõigil õigus selle rahakoti abil teenuseid vastu oodata. Foto: Erakogu

Maksude kogumisega täidab riik ühiskonna kokkuleppelist rahakotti, et oleks võimalik meile kõigile vajalikke teenuseid osutada. Maksude kasutamine eri valdkondade rahastamiseks on keeruline süsteem, kuid kokkuvõtlikult osutab riik meile kõigile sellesse rahakotti kogutud maksude abil vajalikke teenuseid, olgu see teede ehitus ja hooldus, laste kooliharidus, sotsiaaltoetused, arstiabi või raamatukogud jpm.

Maksude tasumisest ei saa mööda vaadata ega öelda, et see on kellegi teise mure. Me kõik puutume iga päev kokku olukordadega, kus peame langetama maksude maksmisega seotud otsuseid.

Näiteks ostame iga päev kaupa ja tasume sellelt käibemaksu ning kütuse, tubaka ja alkoholi puhul ka aktsiisi. Soetades kaupa, millelt ei ole aktsiisi tasutud, näiteks Eesti maksumärkideta alkoholi või tubakatooteid, teeb inimene kurja mitmel rindel. Sellega toetab ta kurjategijaid, kes saavad tänu maksudest kõrvalehiilimisele märksa laiemat kahju põhjustada, ja muudab ühiskondlikku rahakotti iga korraga üha õhemaks.

Maksude maksmisest kõrvalehoidjad näevad oma tegevuses lühiajalist võimalust teenida hõlptulu, aga ühiskonnale toob selline käitumine kahju. Alkohol ja tubakas kahjustavad inimeste tervist – jättes neilt maksud maksmata, jääb riigil vähemaks vahendeid nende mõjude leevendamiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles