Sulev Alajõe ⟩ Pikk joru energiavalesid (19)

Sulev Alajõe
, Eesti 200
Copy
Ainuke võimalus energiahindu alla tuua on taastuvenergia võimsuste järjekindel kasvatamine.
Ainuke võimalus energiahindu alla tuua on taastuvenergia võimsuste järjekindel kasvatamine. Foto: Sander Ilvest

Hiljuti tuuritas Eestis ringi eurosaadik Jaak Madison (Eesti Konservatiivne Rahvaerakond), kes sõnaosavalt kuulutas rohepöörde paljude maailma ja Eesti hädade allikaks. Püüan näpuga näitamata anda teistsuguse vaatenurga tema kõige markantsematele väidetele.

1. Kuna Euroopa süsinikuheide moodustab maailmas alla kümne protsendi, ei tuleks eurooplastel kliimasoojenemise vastu midagi ette võtta.

Nii nagu Toompea ei saa ükskõikselt suhtuda ääremaade olukorda ja Euroopas jagub rikaste hoolt vaesematele riikidele, peab kliimakatastroofi ärahoidmiselgi olema keegi globaalne eestvedaja. Euroopa jaoks on eluliselt tähtis Aafrika ja Lähis-Ida elukeskkonna püsimine, vältimaks kliimapõgenike survet meie piiridele ja sotsiaalsüsteemile. Samuti on meie huvides hoida ära rannikualade üleujutusi Lääne-Eestis ja leevendada muude kliimasoojenemisest tingitud ekstreemsete loodusnähtuste mõju.

Nagu paljude muude teemadega, peab Euroopa vedama ka soojenemisest kogu maailmale tekkiva kahju vähendamist. See annab meile ühtlasi eelise jõuda esimesena saastevaba loodusega maailmajaoks ja luua puhta energeetika majandusharud tasuvate töökohtadega. Maavarad pole selleks, et neid põletada, vaid toorainena edasi töödelda, näiteks energia salvestamiseks.

Kommentaarid (19)
Copy
Tagasi üles