Amet hoiatab: katustele kogunev lumi ja purikad on ohtlikud

PP
Copy
Lumised katused Pärnu kesklinnas. 
Lumised katused Pärnu kesklinnas. Foto: Siiri Erala

Nii katustele kogunev raske lumi ja jää kui katuseräästas olevad purikad võivad olla ohtlikud inimestele ja nende varale, hoiatab tarbijakaitse ja tehnilise järelevalve amet (TTJA).

“Ametile laekub igal aastal teateid jää ja lume tõttu kahjustatud autodest ning pihta saanud inimestest, mida on põhjustanud hoone omanikukohustuste rikkumine. Kõnniteede ja teiste avalikult käidavate kohtade äärsed katused, sealhulgas katuseräästad, ei tohi kujutada ohtu seal all liikuvatele inimestele või viibivale varale,” manitses ameti ehitus- ja raudteeosakonna juhataja Priit Pallu.

Lumised katused Pärnu kesklinnas. 
Lumised katused Pärnu kesklinnas. Foto: Siiri Erala

Võimaliku ohu puhul tuleb piirata inimeste ligipääsu räästaalusele alale ning otsekohe puhastada nii katus kui räästadki.

Liigne lumekoormus ohustab eriti teras- ja puitkonstruktsioonidega kergehitisi või ehitiste osasid (varjualused, varikatused, karniisid), lameda katuse või väikese katusekaldega ehitisi (bensiinijaamad, spordirajatised, angaarid, estakaadid) ning vanemaid amortiseerunud ehitisi.

Lumised katused Pärnu kesklinnas. 
Lumised katused Pärnu kesklinnas. Foto: Siiri Erala

Pallu lisas, et katuselt üleliigse lume ja jää eemaldamisel tuleb ühtaegu jälgida, et see ei tekita ajutist lisakoormust. Näiteks ajal, mil enne lume allaviskamist kogutakse lumi kokku ühte katuse serva.

TTJA toonitas veel, et katuseräästad peavad olema ohutud igal ajahetkel. Majaomaniku kohustus on jälgida katusele koguneva lume ja jää seisukorda. Kohustuste eirajat võib karistada ka rahatrahviga. Kui katuselt langev jää või lumi kellegi vara või hullemal juhul tervist kahjustab, lasub vastutus majaomanikul.

Soovitused lume ja jää eemaldamiseks

Katusel liikudes tuleb kasutada turvavarustust ning end kindlalt konstruktsiooni külge kinnitada;

kui endal sellist varustust pole, on mõistlik tellida tööd spetsialistidelt;

katusele minnes tuleb arvestada ilmastikutingimustega, sest jää, tugev lumesadu ja tuul võivad allakukkumise riski tunduvalt suurendada;

lund ei tohi visata hoone kõrgemalt osalt madalamale, kuna nii võib tekkida liigne koormus hoone madalamale osale ja põhjustada selle varingu;

kui lund visatakse inimeste ja sõidukite liikumistsooni, tuleb inimeste ligipääs nimetatud tsooni eelnevalt piirata;

ohutuks liikumiseks on soovitav paigaldada katusele katusesillad ja -redelid;

lume ja jää sulatamisel tuleks vältida keemilisi aineid, mis võivad kahjustada katusekatet või sademeveesüsteeme, samuti vältida jää lõhkumisel teravaid esemeid, mis võivad katusekatet vigastada. 

Andmed: TTJA
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles