Restoranis Noot tunnustati Eestimaa spordiliidu Jõud aasta tegijaid

Märt Pilme
, reporter
Copy
Pärnumaa aasta noortetreener Eiki Lehemets.
Pärnumaa aasta noortetreener Eiki Lehemets. Foto: Urmas Luik/Pärnu Postimees

Eestimaa spordiliidu Jõud hooaja pidulik lõpetamine ja aasta tegijate tunnustamine tõi sporditegelased kõikjalt Maarjamaalt suvepealinna restorani Noot.

Iga maakonna kohta anti välja kolm auhinda: aasta noortetreener, aasta tegija kohaliku spordielu edendaja kategoorias ja aasta piirkondlik spordisündmus. Niisiis jagati tegijatele üle Eesti kokku 45 meenet.

Pärnumaa aasta noortetreeneri tunnustuse pälvis Pärnu spordikooli vanemtreener Eiki Lehemets, keda nimetati galaõhtul siinse maakonna male ja lauamängude üheks veduriks. Lehemets korraldab võistlusi ja rändab näpunäidete jagamiseks mööda Pärnumaad, keskuslinnast osavaldadesse ja sealt jälle ringiga tagasi.

Väljaõppelt maletreener ja -õpetaja juhendab õppureid Paikuse koolis. Maleringis käivad Lehemetsa õpetussõnu kuulamas huvilised Kilingi-Nõmmes, Audrus ja Pärnu vabakoolis. Treenerina tegutseb Lehemets Pärnu spordikoolis, kus tal on üle 20 õpilase. Seejuures veab vitaalne härra spordiklubi Vaablane, mille keskmes on lauamängud: male, kabe, koroona, lauatennis ja lauamängude mitmevõistlus.

Tänavu saavutasid Lehemetsa hoolealused kõrgeid kohti nii spordiliidu Jõud kui Eesti meistrivõistlustel, samuti rahvusvahelistel mõõduvõttudel. Seejuures lööb 60aastane sporditegelane ise ka võistlustel kaasa.

Kohaliku spordielu edendaja Erik Naissaar.
Kohaliku spordielu edendaja Erik Naissaar. Foto: Urmas Luik/Pärnu Postimees

Aasta tegija tiitli kohaliku spordielu edendaja kategoorias pälvis spordiklubi Striidikool eestvedaja Erik Naissaar. Hooaja pidulikul lõpetamisel tutvustati 23aastast spordisõpra järgmiselt:

“Ta on tantsija, kel staaži juba 13 aastat. Umbes pool elu tagasi hakkas talle väga meeldima keharaskusega treening – street-workout, millest kujunes palju laiem tegevus, kui esiti arvata võinuks. Nüüd on ta Eestis selle distsipliini eestvedaja, kaasates tegvusse arvukalt noori. Tema käsi on mängus nii mõnegi suvepealinna välijõusaali rajamisel ja korrastamisel. Kõiki neid tegevusi korraldab ta omaloodud Striidikooli alt, kus kuue juhendaja käe all treenib üle 100 lapse. Kevad Battles sündis 2016. aastal, olles praeguseks kasvanud Euroopa üheks suuremaks tänavaspordivõistluseks. Kõige muu kõrval on ta toeks eri spordialade maakonna meistrivõistluste korraldamisel.”

Spordiklubi Raudmees eestvedaja Enn Kübar.
Spordiklubi Raudmees eestvedaja Enn Kübar. Foto: Urmas Luik/Pärnu Postimees

Aasta piirkondliku spordisündmuse tunnustus omistati spordiklubi Raudmehe korraldatud Tootsi sügisduatlonile.

Aasta 1992. Allkirjad sirgeldatakse paberile, sünnib spordiklubi Raudmees ja esimene duatlonivõistlus toob Tootsi 25 spordisõpra. 30 aastat hiljem pole suurt midagi muutunud: raudmehed on endiselt elujõus, kohtutakse taas Tootsis, joostakse-pedaalitakse. Paljud näodki on samad mis kolm aastakümmet tagasi. Tänavu tõi Tootsi sügisduatlon oktoobri esimesel päeval kokku ligemale 60 spordisõpra. Kui noorim oli kolmene, siis eakaimal tiksus kaheksas aastakümme.

“Teeme väikselt, aga viime võistlused rahvale laiali: Paikusele, Pärnu-Jaagupisse, Tootsi, Varblasse, Pärnusse,” loetles klubi 69aastane president Enn Kübar, kes on spordiklubi eest vedanud kõik need 30 aastat. “Ei tahaks veel püssi põõsasse visata! Pean edasi jaksama: kui nurka läheksin, võib tekkida olukord, et jäängi sinna.”

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles