Mare Mätas ⟩ “Vitt piäb vaba olõma!”

Copy
Kihnu Virve mahlakate ütlemiste peale ei pahandanud keegi.
Kihnu Virve mahlakate ütlemiste peale ei pahandanud keegi. Foto: Urmas Luik

Ükskord oli nii, et Liisa Pakosta võrdõigusvolinikuna tahtis anda välja üht vananemisvastast raamatut ja palus minul teha Virvega sel teemal intervjuu. Ajastus oli muidugi katastroofiline: Virve 93. sünnipäeva nädalavahetus ehk peosituatsioon, aga intervjuuga oli kiire, see pidi just siis tehtud saama. Ühesõnaga, nagu ikka nende asjadega on. Niisiis tegin selle ära sünnipäeva teisel päeval, kui Virve oli eriliselt ülemeelikus tujus.

“Vitt piäb vaba olõma! Mia ei kannata, kui püksid perseprao vahõl ond, sedä mia ei kannata! Tiäd kui jõrmus ond, tiäd kui sant tunnõ ond. Mia tahaks omalõ suuri püksä, vitt piäb vaba olõma! Panõ kirja, raisk! Mia tahas sioksi püksä, mis vitt vaba ond! Mia ei taha sioksi püksä, mis perseaukus kindi ond. Mia ei taha, mitte elujõlmõski mia ei taha! Panõ aga kirja! Jah, las lugõvad!

Ning miol püksä küll ning surrõs mia kua ei taha, vitt tahab kua rahu, kui perseprao vahõl kindi ond, mia ei kannata. Kõik piäb olõma vabas loodusõs, panõ kirja! Vitt tahab kua rahu suaja. Tahabki kua. Mia tahaks sioksi püksä, mis ond vabadus! Sie ond puhas õigus, kui lugevad, juga uatavad ... ahhhaahhaaa …

Surmariieteks ond kua juba sioksõd püksid valmis pandud, mis vitt vaba ond! Ning kui mia juba surn olõ ning mio vitt kindi ond, uata järge! Mia ei taha! Mia tahaks suuri püksä, vot siis ond elu!”

Täispikk intervjuu on minu valduses ja kirjandusmuuseumi Eesti rahvaluule arhiivis.

Kontrollisin eile üle, vitt on vaba.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles