GALERII Vanameistrid Raja ja Endrekson jätkavad olümpia nimel tipptasemel sõudmist

Copy

Sõudja Allar Raja hinnangul õnnestus neljapaadi hooaeg nii hästi, et paneks sellele koondhindeks 5+. Ja nagu klassikud ütlevad: siit on hea edasi minna!

Laupäeval kogunes Eesti sõudekogukond suvepealinna restorani Umberto, kus vaadati hooajale tagasi ja tunnustati parimaid 11 kategoorias.

Aastaid tippseltskonda kuulunud pärnumaalastele anti üle elutööpreemiad: Pärnu linn pani välja krundid, mis tegid Rajast ja karjääri lõpetamisest teatanud Andrei Jämsäst Räämal naabrid, Tori vald andis Tõnu Endreksonile tänutäheks metsamaa.

Aasta meessportlase tiitel läks sedapuhku nelja vahel jagamisele ehk see omistati Eesti paarisaerulise neljapaadi tiimile. Pärnumaa vanameistrite, 39aastase Raja ja 43aastase Endreksoni kõrval istusid sel hooajal Püha Lehma uued ja palju nooremad liikmed, 25aastane pärnakas Johann Poolak ja 23aastane narvalane Mikhail Kushteyn. Euroopa ja maailmameistrivõstlustel anti aerudele valu finaalis, mõlemas jäi lõppresultaadiks viies koht. Hooaja alguses ja tiitlivõistluste eel rõõmustati kaasaelajaid MK-etapi teise kohaga.

Ehkki tiitlivõistlustel oma põhialal medaliteni ei jõutud (meresõudmise EMil pälviti hõbe), vaatasid Raja sõnutsi ülejäänud koondised eestlastele imestunult otsa ja küsisid: mismoodi on võimalik, et te vahetate 50 protsenti meestest välja ja olete kogu aeg finaalis!?

"Medalimaitsega hooaeg oli," võttis Raja aasta kokku. "Ootused ei olnud liiga kõrged, aga olin veendunud, et need, kellega ma ühes paadis sõuan – eriti kaks nooremat meest –, on pühendunud oma tööle. Ja et see kõik mängis väga tihedas konkurentsis niivõrd hästi välja, võib öelda, et hooaeg oli suurepärane. Maksimaalne õnnestumine!"

Allar, kas teil täpselt aasta tagasi hirmu polnud, kuidas see kõik uue rivistusega välja kukub?

Kas nüüd hirmu, aga meeldiv ärevus oli sees, kas meie paat hakkab üldse liikuma. Meil polnud ju tugevat paatkonda kõrval, kellega kiirust võrrelda. Kui maailmakarikas lõppes medaliga, oli see meile positiivne üllatus. Ise prognoosisin, et hea sõidu korral koputame A-finaali uksele.

Saite uue rivistusega paadi suhteliselt kiiresti libisema.

Seal ikka oli tagasilööke. Märtsis oli Itaalia laager, kus hakkasime esimesi trenne tegema ja paati seadistama. Meil on väga suured pikkuse vahed, näiteks Tõnu ja Miša vahel. Varem ei ole nii suure erinevusega sõudjaid ühte paati, eriti neljapaati, kokku sõudma pandud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles