Endla lavastaja pälvis teadustööde konkursil preemia

Pärnu Postimees
Copy
Haridus- ja teadusminister Tõnis Lukas õnnitles teadustöö preemia pälvinud Endla teatri lavastajat Laura Jaanholdi.
Haridus- ja teadusminister Tõnis Lukas õnnitles teadustöö preemia pälvinud Endla teatri lavastajat Laura Jaanholdi. Foto: Henri-Kristian Kirsip

Pärnu Endla teatri lavastaja Laura Jaanhold pälvis tänavusel üliõpilaste teadustööde konkursil preemia oma Tartu ülikooli õpingute raames valminud tööga “Suhtumine religiooni Eestis – kuidas tunnevad end Eestis kristlike konfessioonide esindajad”, mille ainetel jõudis Endlas lavale dokumentaallavastus “Issanda loomaaed”.

Jaanholdi tööd tunnustati magistriõppe üliõpilaste astmes humanitaarteaduste ja kunstide valdkonnas ning preemia suurus on 1300 eurot. Konkursitööd juhendasid Atko Remmel ja Hedi-Liis Toome.

Usklike pärnakatega tehtud intervjuudel põhinev ja koos teatri dramaturgi Anne-Ly Sovaga algupäraselt loodud “Issanda loomaaed” räägib usklikest inimestest meie ümber. Sellest, kuidas nad end igapäevaelus ja -toimetustes tunnevad, teades, et suurem hulk inimesi nende ümber ei ole religioossed ja millist elu elavad.

Lavaloos tuuakse vaatajate ette terve hulk stseene ja olukordi nende inimeste elust, milles on nii tõsikibedust, situatsioonihuumorit kui eri vaatenurkade põnevat avamist.

Teatrisõber Kadrin Kahu on nähtud etenduse järel öelnud: ““Issanda loomaaed” on äärmiselt paeluv ja kaasahaarav lavastus. Räägitud lood pakuvad uut teadmist ja vaatenurka moel, mis ei suru usku kuidagi teatrikülastajale peale. Hoolimata sellest, et kogu lavastus kõneleb usust, ei jää puudu naljast ega naerust. Ma ei oska öelda, mida arvavad või kuulevad selles etenduses usklikud inimesed, kuid usukaugetele ja -leigetele eestlastele soovitan seda vaadata kindlasti. Tükki see küljest ära ei võta, juurde aga annab küll!”

Repertuaaris olev lavastus esietendus 2. aprillil Endla teatri Küünis ja selles mängivad Ago Anderson, Liis Karpov, Fatme Helge Leevald, Kadri Rämmeld ja Nils Mattias Steinberg.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles