Fred Rõigas kirjutas raamatu, mis õpetab suuga helide jäljendamise kunsti

Anu Jürisson
, kultuuritoimetaja
Copy
Fred Rõigas kasutab beatbox’i nii muusikatundides kui loomingus. Beatbox on elustiil!
Fred Rõigas kasutab beatbox’i nii muusikatundides kui loomingus. Beatbox on elustiil! Foto: Viktor Koškin
  • Kasutab ise loomingus ja õpetab lasteaias lastelegi.
  • See on hiphopkultuuri viies element.

Pärnakate vokaalansamblist Greip tuntud muusikul ja pedagoogil Fred Rõigasel ilmus esimene eestikeelne beatbox’i-õpik “Õpime beatbox’i”. Õpik avab ukse lõputusse beatbox’i maailma, kus iga heli on niisama unikaalne, nagu on iga inimene.

Raamatu autor on võtnud suuga trummirütmide ja muude helide jäljendamise kunsti kasutusele õppevahendina. Ta ütleb, et see on uus põnev võimalus õpetada mis tahes vanuses inimesele keerulisi ja lahedaid rütme ja muusikastiile. ​Suuga rütmide tegemine on kogunud populaarsust kõikjal maailmas, see on hiphopkultuuri viies element.

Beatbox’i on võimalik teha, kus iganes viibid, sest selleks pole vaja midagi muud kui suud.

“Ise olen kasutanud beatbox’i nii muusikaõpetuses, ansambli Greip omaloomingus kui ka ise lavadel esinedes. Täna õpetan ma beatbox’i lasteaias kolme- kuni seitsmeaastastele lastele,” tõi Rõigas näiteid.

“Pärast aasta kestnud õpet olen märganud lastes edusamme meetrumi ja tempo hoidmisel ning loomulikult lahedaid rütmimustreid, mida lapsed oskavad juba teha. Logopeedi sõnutsi on paranenud ka kõneareng,” rääkis muusikapedagoog.

Beatbox’i kaudu on võimalik õppida noodikirja, rütmivältusi, muusikastiile ja eri löökpillide jäljendamist.

Õpik sisaldab beatbox’i ajalugu, mõisteid ja selliste muusikastiilide rütmimustreid, nagu näiteks hiphop, drum & bass, rock, disko, funk, samba, bossanoova.

Edasijõudnud saavad õppida multivokalismi ning imiteerima Ladina-Ameerika muusikastiile ja rütmipille. Raamatuga tulevad kaasa 112 helifaili ja 25 õppevideot, mida on võimalik nutiseadme QR-koodiga kiirelt kuulata ja vaadata. Õppida saab beatbox’i nii noodi kui kuulmise kaudu.

Õpik sisaldab beatbox’i ajalugu, mõisteid ja selliste muusikastiilide rütmimustreid, nagu näiteks hiphop, drum & bass, rock, disko, funk, samba, bossanoova.
Õpik sisaldab beatbox’i ajalugu, mõisteid ja selliste muusikastiilide rütmimustreid, nagu näiteks hiphop, drum & bass, rock, disko, funk, samba, bossanoova. Foto: Erakogu

Beatbox’i uurimist alustas Rõigas enda sõnutsi Eesti teatri- ja muusikaakadeemias, kui kirjutas sel teemal oma magistritöö. Aastatega oli kogunenud sahtlisse veel palju ägedaid noodistatud rütme, mis ootasid kaante vahele saamist. Nüüd valmis see raamat tänu hooandja.ee ja hooandjate abile.

“2004. aasta Jõulujazz tõi Eestisse USA vokaalseksteti M-Pact, millest inspireerituna panin 2006. aastal kokku ansambli Greip. Juba esimesest päevast peale teadsin, et selles ansamblis peab olema beatbox, siis veel teadmata, mis see päris täpselt on,” meenutas muusik.

“2008. aastal kirjutasin EMTAs magistritöö teemal “Beatbox – mis see on?”, kus uurisin selle valdkonna ajalugu, kasutusalasid ja olemasolevaid õppematerjale,” jätkas Fred Rõigas. “Alates 2016. aastast olen teinud koolitusi nii noortele kui täiskasvanutelegi, sealhulgas praegustele ja tulevastele muusikaõpetajatele. Täna kasutan beatbox’i nii muusikatundides kui loomingus. Beatbox on elustiil!”

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles