Muuseumi uus trükis avab Audru triibuseeliku mõistatusi

Anu Jürisson
, kultuuritoimetaja
Copy
Liis Luhamaa (paremal) taastas Pärnu muuseumis leiduva räbaldunud ja pleekinud seelikukanga värvid, sidumise tehnika ja kudus uue kanga. Vasakul muuseumi peavarahoidja Ülli Kont.
Liis Luhamaa (paremal) taastas Pärnu muuseumis leiduva räbaldunud ja pleekinud seelikukanga värvid, sidumise tehnika ja kudus uue kanga. Vasakul muuseumi peavarahoidja Ülli Kont. Foto: Indrek Aija

Pärnu muuseumil ilmus etnograafiatrükis “Audru kihelkonna neotud lõngadega rahvarõivaseelikud”.

Audru kihelkonnast on säilinud palju erineva valmistamisviisiga etnograafilisi seelikuid: neotud lõngadega, pikitriibulisi ja sõbakirjalisi seelikuid. Tänu sellele saame teha uurimistööd ja järeldusi ühe kihelkonna piires eri aegadel tehtud seelikute valmistamise tehnoloogiate kohta.

Mõistmaks neolõngaga (mitmest kohast kõvasti kinni seotud vihtidena värvitud ja selle tõttu kirju lõng, toim) seelikute omanäolisust Eesti kontekstis, on trükises antud ülevaade kõikide Audru kihelkonna seelikutüüpide kohta. Trükise autorid Liis Luhamaa ja Ülli Kont tõdevad, et kõik see täiendab meie kultuurilugu, annab võimaluse tutvuda Eesti talunaise mõttemaailma ja ilumeelega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles