Video ⟩ Kingi lunastamiseks salmi pole? Lapsed tulevad appi

Pärnu Postimees
Copy
Luulevihikusse on koondatud kolme eelmise konkursi parimad luuletused.
Luulevihikusse on koondatud kolme eelmise konkursi parimad luuletused. Foto: Erakogu

Pärnu jõuluküla korraldatud noorte jõululuuletuste konkursil valiti nooremas vanuserühmas parimaks sõnasepaks Pärnu kristliku erakooli õpilane Marie Emmily Arumäe luuletusega “Kes ma olen?” ja teises vanuseastmes Paikuse kooli õpilane Meribel Malviste luuletusega “Jõulupakk”.

Jõululuuletamise konkurss toimus juba neljandat korda ning tänavu laekus pea 200 jõulu- ja talveluuletust. Mullu saadeti võistlustulle lausa 354 luuletust. Luuletamiseks oli Pärnumaa koolinoortel aega üks kuu ja lõppvooru valis žürii 30 parima sõnumi ja sõnastusega luuletust.

1.–4. klassi vanuserühmas andsid hindajad finaalipileti üheksale noorele luuletajale ja 5.–9. klassi noorte seast valiti edasipääsejate sekka 21 autorit.

Žürii hindas kõiki esitusi ja valis mõlemast vanusegrupist esikolmiku. Parimad luuletused kanti 18. detsembril ette ka Pärnu jõulukülas Iseseisvuse väljakul.

Žüriiliikme Evelyn Oll-Teterini sõnutsi hinnati kõigi luuletuste puhul traditsiooniliselt ikka sisu ja oskuslikku mõtte edasiandmist. Samuti tõdes ta, et luuletused on võrreldes eelmise aastaga veidi lühemad. Oli mitmesalmilisi luuletusi, kuid neist ei tulnud mõte selgelt välja. Samal ajal oli lühikesi, kuid väga tugeva sõnumiga salme.

Inga Mänd oleks soovinud anda kõigile isiklikku tagasisidet, kuid luuletuste kogus seda lihtsalt ei võimalda ning järgmiseks võistlusteks valmistudes soovitab ta ühtlasi rohkem nõu õpetajatelt küsida. “Üldmuljelt oli 1.–4. klassi looming nauditav oma lapselikus lihtsuses. Sageli võis märgata pere erinevaid jõulukombeid ja mõju laste ootustele neist pühadest ning teadmistele jõuludest,” rääkis õpetaja.

Žüriiliige Piia Karro-Selg arvas, et sel aastal oli luuletusi varasemast lihtsam hinnata, lisades, et noorte sõnaseadetest oli väga nauditav osa saada. “Julgustan aina enamaid koole jõuluuletuste konkursil osalema!” rääkis ta.

Nooremas vanuseastmes pääsesid finaali Christella Kotkas, Jakob Mirme, Kendra Uibomäe, Kreteli Jõerand, Kristjan Mändla, Lisette Maria Kivi, Marie Emmily Arumäe, Madly Rohelsaar, Neleliis Roomere. Vanemas vanuseastmes said lõppvooru Angelika Jõeste, Carita Lumiste, Caroliina Burmeister, Carolina Lindvee, Elis Helstein, Isabel Hani, Katre Klemmer, Kevin Helde, Kristin Rosin, Liise Landing, Lisett Rannaste, Lisette Lasn, Mari-Liis Liitmaa, Meribel Malviste, Mirtel Katrina Kits, Mirtel Pähkel, Otto Kapp, Renar Nurk, Samuel Einbaum, Sandra Männiksaar ja Tessa Lota Vilberg.

Sõnaseppi hindasid Raeküla Vanakooli keskuse juhataja Piia Karro-Selg, Pärnu Mai lasteaia õpetaja Evelyn Oll-Teterin ja endine eesti keele õpetaja Inga Mänd.

Konkursi korraldaja Kristi Raidla rääkis, et nii nagu eelmisel aastal lubatud, on valmis saanud luulevihik, kuhu on koondatud aastatel 2019–2021 Pärnumaa jõululuuletamise konkursi võitjate luuletused. Peale selle ilmub kogumikus veel mõni parem luuletus. Luulevihikuid jagatakse tasuta koolidele ja loomulikult autoritele. 

Konkursi parimad

1.–4. klass

I koht: Marie Emmily Arumäe (Pärnu kristlik erakool), “Kes ma olen?”

II koht: Kendra Uibomäe (Paikuse kool), “Talve tulek”

III koht: Kreteli Jõerand (Audru kool), “Tilluke päkapikk”

5.–9. klass

I koht: Meribel Malviste (Paikuse kool), “Jõulupakk”

II koht: Kristin Rosin (Pärnu Vanalinna põhikool), “Lumeluule”

III koht: Lisett Rannaste (Pärnu Kuninga tänava põhikool), “Sajab”

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles