Ott Kiluski kirjandusõpik paneb noored vaatama oma elu nagu filmi (1)

Anu Jürisson
, kultuuritoimetaja
Copy
“Ja minu sees hakkas kruvima süütunne. Just sellistel põhjustel, et ma olen alati õpilastele rääkinud, et elu ongi täis raskeid väljakutseid, mis tuleb alati vastu võtta, neist ei saa mööda vaadata,”  kõneles Ott Kilusk õpiku sünnist õpetajatele.
“Ja minu sees hakkas kruvima süütunne. Just sellistel põhjustel, et ma olen alati õpilastele rääkinud, et elu ongi täis raskeid väljakutseid, mis tuleb alati vastu võtta, neist ei saa mööda vaadata,”  kõneles Ott Kilusk õpiku sünnist õpetajatele. Foto: Urmas Luik

Aasta lõpus ilmus trükist kirjastuse Maurus kirjandusõpik-lugemik koolidele “Kirjandus meie ümber”, mille autor on Endla teatri dramaturg ja vabakutseline kirjanik Ott Kilusk.

Kuiva kirjandusteoreetilise sissejuhatuse asemel tõmbab Kilusk võib-olla mitte just eriti kirjandushuvilise noore kohe seiklustesse. Esimese leheküljega saab selgeks, kui palju põnevamaks võib igale inimesele sünniga kaasa antud kujutlusvõime muuta elu ja maailma üldse.

Igaval ja sisutul sõbraga jalutuskäigul läbi metsa liivaranda, ainsaks vahelduseks pilguheit telefoni ja tüütu sääse peletamine põselt, võib fantaasiat lendu lastes näha puude vahel piilumas haldjaid ja mööda kihutamas pikkades keepides kuhugi ruttavaid ratsanikke, liiva alt tõusmas ja liiva sukeldumas hiiglaslikku madu, märgata eemal kaldaribal virvendamas iidse linna varemeid, veest kerkimas vanamoelist allveelaeva ja taevas tulnukate emalaeva, mille olendid meenutavad sisalikke ...

“Olgu kõigepealt öeldud, et kirjandus pole keegi või miski, mis nutab kusagil kolikambris ja mangub, et teda loetaks. Sootuks vastupidi: ta on vaba ja alati noor, lehvides kõikjal meie ümber. Sageli eneselegi teadvustamata elame õigupoolest kogu aeg kirjanduse sees,” kinnitab Kilusk.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles