Rahvakohtunik võib istungile sattuda otse duši alt

Kristo Niglas
, Reporter
Copy
Naise pussitamises süüdi mõistetud Egert Dulinetsi kohtuasjas oli Mari Treial (kohtunikust paremal) rahvakohtunik.
Naise pussitamises süüdi mõistetud Egert Dulinetsi kohtuasjas oli Mari Treial (kohtunikust paremal) rahvakohtunik. Foto: Kaspar Pokk/Kanal 2

Pärnu maakohtu kaks staažikat rahvakohtunikku on sunnitud peagi selle ameti maha panema, nende mantlipärijad pole veel selgunud.

Raskemate kriminaalasjade puhul istub kohtuniku kõrval kaks inimest, kellel õigusalast ülikoolidiplomit taskus polegi. Nemad ongi rahvakohtunikud, kes aitavad õigusemõistjat.

Pärnu maakohtu üks teenekamaid rahvakohtunikke on Eha Kask, kes pausidega on seda ametit pidanud 1980. aastatest alates. Nõukogude ajal nimetati rahvakohtunikke kaasistujateks. Üle 30 aasta Visu tehases töötanud Kask määrati kohtu kaasistujaks töökohast.

Kasele hakkas see amet meeldima, kuna õiglustunne on tal kogu aeg veres olnud. Tehases töötades oli stiimul seegi, et siis õnnestus füüsilisest tööst veidi puhata.

Kui toona kutsuti kaasistujad igale istungile, siis praegu on neid vaja kriminaalasjades, mille puhul karistuseks võib olla viis ja rohkem aastat vangistust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles