SPORDIAASTA TÄHTEDE GALERII Parimate valimisel pääsesid esikolmikusse nii Õiglane, Tattar kui sõudjad

Märt Pilme
, reporter
Copy
Aasta meessportlaseks valiti Vändrast pärit kümnevõistleja Janek Õiglane, kes võitis EMil pronksmedali.
Aasta meessportlaseks valiti Vändrast pärit kümnevõistleja Janek Õiglane, kes võitis EMil pronksmedali. Foto: Mihkel Maripuu

Tallinnas Alexela kontserdimajas spordiaasta tähtede auhinnagalal selgusid aasta parimad. Pärnumaa sportlased olid kolmes kategoorias esirinnas ja üks neist teenis kuldse Kristjani.

2022. aasta parimaks meessportlaseks valiti Vändrast pärit mitmevõistleja Janek Õiglane. Münchenis toimunud kergejõustiku EMil kümnevõistluses pronksmedali võitnud Õiglane teenis hääletusel 15 silma ehk maksimumpunktid nii rahvalt, alaliitudelt kui spordiajakirjanikelt.

"Ütlen ausalt, praegu on närv suurem kui võistlusrajal," tõdes Õiglane auhinda vastu võttes. 

Janek ja Kendra Õiglane.
Janek ja Kendra Õiglane. Foto: Mihkel Maripuu

"Minul oli see aasta märgiline ja ületasin uue verstaposti, sest olen lapsest saati unistanud tiitlivõistluste medalist. Eeskujud olid Erki Nool ja Gerd Kanter, kes innustasid mind. Mäletan kui 2008. aastal tuli Gerd olümpiavõitjaks ja võitis Kristjani, siis endamisi mõtlesin, et tahaks sama võita. Viimased aastad on olnud keerulised, olen piinelnud vigastusega ja selle mentaalse töö olen uhke. Kui näed, et teised teevad trenni ja sa ise jätad valu tõttu trenni vahele. Või nad võistlevad ja sa nokitsed vigasena kodus, siis see sööb närve," lisas vändralane, kelle sõnutsi aitas keerulistest olukordades üle saada elukaaslase ja nüüdse abikaasa Kendra tugi. "I love you!"

400 meetri jooksja Rasmus Mägi (10) oli teine ning kiiruisutaja Marten Liiv (7) ja kahevõistleja Kristjan Ilves (7) jagasid kolmandat-neljandat kohta. Järgnesid kaks punkti teeninud ujuja Kregor Zirk, snuukriäss Andres Petrov ja laskja Peeter Olesk.

Aasta parima naissportlase Kristjani pälvis vigursuusataja Kelly Sildaru, kes pälvis Pekingi taliolümpial pargisõidus pronksi ja rennisõidus neljanda koha. 20aastane trikitaja kogus 13 silma: alaliitudelt ja žurnalistidelt viis punkti, rahvas hääletas ta kolmandaks. Ühe punkti vähem sai tennisist Anett Kontaveit. 

Pärnu kettagolfar Kristin Tattar, kes tuli imelise hooaja järel maailmameistriks ja profituuri võitjaks, oli üheksa punktiga aasta naissportlase arvestuses kolmas. Rahvas paigutas 30aastase suvepealinlase teiseks, alaliidud kolmandaks ja ajakirjanikud neljandaks.

Kristin Tattar tuli selle aasta maailmameistriks.
Kristin Tattar tuli selle aasta maailmameistriks. Foto: Justin Anderson/pdga

Maadleja Epp Mäe tuli kaheksa punktiga neljandaks. Ühe silma said pähe tennisist Kaia Kanepi, kõrgushüppaja Karmen Bruus ja suusaorienteeruja Daisy Kudre-Schnyder.

Aasta võistkonnaks nimetati maksimumpunktidega (9) autoralli ekipaaž Ott Tänak ja Martin Järveoja. Eestlased teenisid WRC-sarjas kolm etapivõitu ja said hooaja kokkuvõttes kaela MM-hõbeda. 

Viie punktiga jäi teiseks Eesti paarisaeruline neljapaat, kus aerudele andsid valu pärnumaalased Tõnu Endrekson, Allar Raja ja Johann Poolak ning narvalane Mikhail Kushteyn. EMil ja MMil oldi viiendad, ühelt MK-etapilt ja meresõudmise EMilt naasti hõbemedalitega. Alaliidud ja ajakirjanikud andsid sõudjatele teise, rahvas aga kolmanda koha punktid.

Eesti paarisaeruline neljapaat.
Eesti paarisaeruline neljapaat. Foto: Philipp Schmidli

Võistkondade arvestuses teenis kolme punktiga kolmanda koha Eesti kettagolfikoondis, kes saavutas võistkondlikul MMil esikoha. Üheksaliikmelisse tiimi kuulus pärnakatest Mathias Villota. Rannavollepaar Kusti Nõlvak ja Mart Tiisaar oli ühe punktiga neljas.

Aasta treeneriks valiti Pärnumaal sportlasteed alustanud Gerd Kanter (7), kelle sloveenist hoolealune Kristjan Čeh krooniti tänavu maailmameistriks. EMil sai Čeh kaela hõbedase autasu, ühtlasi krooniti ta hooaja kokkuvõttes Teemantliiga võitjaks.

"See on suur üllatus! Aitäh! Kunagi sportlasena meeldis mulle seada suuri eesmärke, unistasin viiest Kristjanist. Mul on neid riiulis kolm, lisaks on kodus üks kaheksa-aastane Kristjan ja täna sain veel ühe. Nüüd on viis koos!" rõõmustas Kanter. "Olen treenerina üsna roheline, kõigest neli aastat. Tagasi mõeldes saame väga palju asju kodust: minu treeneritarkus tuleb neil inimestelt, kellega töötasin. Näiteks Ando Palginõmm, Helgi Parts, Aleksander Tammert seenior, Vesteinn Hafsteinsson, Indrek Tustit."

Bruusi juhendajad Kersti ja Mehis Viru (5) olid teised ning Sildaru treener Mihkel Ustav (4) kolmas. Mäe treeneritrio Ahto Raska, Maksim Molonov ja Levi Earl kogusid kaks silma. 

Aasta noorsportlaseks valiti Bruus (9), ujuja Eneli Jefimova (9), rallimehe Robert Virvese (5) ja laskesuusataja Jakob Kulbini (3) ees. Aasta parasportlased on kergejõustiklased Marja-Liisa Landar ja Tanel Visnap.

Ühtlasi kuulutati välja aasta spordiklubid. Pärnumaalt pälvis selle aunimetuse spordiklubi Raudmees, kel täitus tänavu 30 tegutsemisaastat. Aastate jooksul on duatlonis jooksu kombineeritud ratta, suusatamise, ujumise ja rulluisutamisega. Talitriatlonis on miksitud jooks, ratas ja suusatamine. Korraldatud on Eesti meistrivõistlusigi, tänini jätkatakse sarjaga "Duatlon läbi aasta" ja Balti etappidega. 

Auhinnagala on järelvaadatav: 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles