Naabrite terav kõrv päästis mürgistusest

Merle Rallmann
, veebilehe toimetaja
Copy
Tööle hakanud vinguandur päästis ehk hullemast.
Tööle hakanud vinguandur päästis ehk hullemast. Foto: Mihkel Maripuu

Täna veidi pärast keskkööd anti häirekeskusele teada ühes Tori valla elamu naaberkorterist kostvast vinguandurist.

Kell 00.28 helistanule tegi muret Sindi linnas Rohelisel tänaval ühes korteris piiksuv vinguandur.

Helistaja jutu järgi tema koputamise peale keegi ust ei avatud. Sündmuskohale kiirustanud päästjate tegutsemise peale ärkasid korterielanikud üles.

Päästjad tuvastasid korteris normist kõrgema vingugaasinäidu, ventileerisid ruumid ja nõustasid inimesi. Viimased lubasid kutsuda korstnapühkija, kes küttekolded üle kontrollib.  

Vingumürgistusallikad on liiga vara kinni pandud ahjusiiber, valesti reguleeritud gaasipliit või halva tõmbega gaasiboiler. Suur ohuallikas on ka garaažis töötav automootor,  eluruumidesse või vigaselt paigaldatud elektrigeneraator. 

Lõhnatu ja värvitu vingugaas tungib iga hingetõmbega organismi ja võib kiiresti tappa. Mürgistuse sümptomid olenevad sisse hingatava vingugaasi kogusest ja vajavad kiiret tegutsemist.

Väikese koguse korral võib tekkida pulseerimine oimukohtades, uimasus, nõrkus, peavalu, tasakaaluhäire, kohin kõrvades, virvendus silme ees, jalgade nõrkus, iiveldus, oksendamine, pisaravoolus, köhatamisvajadus.

Edasi võivad esineda nägemis- ja kuulmishallutsinatsioonid, pulsi kiirenemine ning vererõhu tõus, tekib loidus, unisus, teadvusekadu, hingamishäired.

Raske mürgistuse korral kaotab inimene teadvuse, ajutegevus lakkab, saabub surm.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles