Juhtkiri: Iga hinna eest süüdi

Arvamustoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu Postimees.
Pärnu Postimees. Foto: PP

Euroopa inimõiguste kohtus võidu saanud Johannes Leas kirjutas 8. oktoobril 2009 Pärnu Postimehes muu hulgas: ”/…/ minu hävitamiseks lavastatud pistiselugu tuleb peagi ette Euroopa inimõiguste kohtus”. Neli aastat varem, 1. oktoobril 2005 raporteeris tollane Lääne politseiprefektuuri majanduskuritegude talituse ülemkomissar Mehis Mets lehes Lease kriminaalasjas eeluurimise lõpetamisest ja materjalide ringkonnaprokuratuuri saatmisest. Ehkki asja algusest möödunud seitse aastat on tähendanud üüratut aja-, närvi- ning rahakulu, pälvis Pärnu Postimehe tähelepanu Lease juhtumi juures muu, nimelt sõnad ”hävitamiseks” ja ”lavastatud”.

Samasuguse mõttekäiguga on esinenud käimasoleva maadevahetuse kohtuasja üks osalisi, Merko suuromanik Toomas Annus. Temagi on väljendanud arvamust, et protsess on instseneeritud Merko (ja Annuse) hävitamiseks. Kuulad või loed Annust ja hakkadki uskuma. Seda enam, et vaevalt leidub Eestis ühtki ajakirjanikku, kes oleks viitsinud endale maadevahetuse protsessi üksipulgi selgeks teha või seda täie tähelepanuga ja pidevalt jälgida. Süüdimõistjaid on leidunud aga küllaga.

Võiks öelda, et kõik need hävitamiseks lavastamised on asjaosaliste ettekujutuse vili. Aga ei. Vandeadvokaat Aivar Pilv on kahtlemata advokatuuri raskekahurväe hulgast.

Villu Reiljani kaitsjana tõstis ta häält, et kaitsepolitsei peadirektor Raivo Aeg mõjutab kohut igal juhul langetama süüdimõistvat otsust, teisiti polevat mõeldavgi.

Hea küll, Pilv pidigi seda ütlema, ent advokaadile sekundeeris ootamatult protsessi juhtiv kohtunik Valeri Lõõnik, kes ütles, et Aeg on sekkunud õigusmõistmisse.

Kas Aeg tunneb, et tema aeg saab läbi, kui kapo peaks maadevahetuse protsessi õigeksmõistva otsusega põruma? Lõõnik väidab, et meil pole iga hinna eest süüdimõistmist. Seda enam ei saa sallida katseid kohtumõistmist kallutada, ehkki mingid jõud võivad olla sellest teatud juhtudel väga huvitatud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles