Eesti parima vollemehe edu saladus: Ma ei põe enam nii palju – naudin võrkpalli!

Märt Pilme
, reporter
Copy
Märt Tammearu võib looma välja lasta: 2022. aasta oli kahtlemata tema karjääri edukaim.
Märt Tammearu võib looma välja lasta: 2022. aasta oli kahtlemata tema karjääri edukaim. Foto: Sander Ilvest

Lõppenud aasta Eesti parima meesvõrkpalluri aunimetus omistati alles 21aastasele Märt Tammearule. 198sentimeetrise pärnumaalase sõnutsi on esilekerkimise taga märksõnad “treenerite usaldus” ja “enesekindluse tõus”.

Kuidas praegune Eesti koondise põhimees üldse nii kaugele jõudis? Selleks tuleb ajaratast kerida kümme aastat tagasi, mil Tammearu veel trenniski ei käinud, vaid toksis vend Siimuga niisama võrkpalli. Toonasele Audru kooli õppurile määrisid mett mokale Pärnu võrkpalliklubi liikmed, kes tulid suvepealinnast kümmekonna kilomeetri kaugusele õppeasutusse näidistrenni tegema ja noortele ala tutvustama.

Tammearu oli müüdud ja läks Pärnu spordikooli Toomas Jasmini käe alla. Kõvale töömehele oli looduse pooltki eeldused antud ja ta tõusis kiirelt tiimi liidriks. U20 vanuseklassis võideti Eestis juba kõik, mis võita andis, ja Tammearu valiti alati meeskonna parimaks. U18 eaklassis tuli kuldade vahele vaid üks hõbe. Ühtlasi oli Lõpe küla noormees põhipommitaja noortekoondises ja kõva käpp rannavolleski – käis nii Rasmus Meiuse kui Timo Lõhmusega noorte tiitlivõistlustel Eestit esindamas.

2016. aastal pääses teismeline Pärnu võrkpalliklubi pingi otsale. Laiemale üldsusele tutvustas 2001. sünniaastaga Tammearu oma nime poolteist aastat hiljem Balti liiga final four’is: pärnakad kaotasid ühemängulises poolfinaalis Jēkabpilsi Luši vastu avageimi ja põhinurk Kevin Saar oli liimist lahti. Peatreener Avo Keel saatis platsile 16aastase Tammearu ja tabas naelapea pihta: noore mängu lülitamine andis tiimile uue hingamise ja pärnakad tüürisid mängu 3:1 võiduni.

See oli Tammearu esimene suur mäng. Ta kõmmutas kaheksa punkti ega teinud ainsatki viga. Päev hiljem kaotati küll tiitlimatš Saaremaale (2:3), ent Koidula gümnaasiumi kümnendik näitas sealgi end heast küljest ja talle omistati üks kahest finaalturniiri parima nurgaründaja autasust.

Särama löönud Tammearu läks pärast Balti liiga hõbemedalit Tartusse, kus võideti kolme hooajaga hulga karikaid. Mulluse hooaja eel ehk 2021. aastal sõlmis noorsportlane oma esimese välislepingu ja liitus Belgia tippklubi Roeselare Knackiga, kus on nüüdseks esimene hooaeg lõppenud ja teine käib.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles